Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Finał konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo - Smaki Regionów" (zdjęcia)

jch
Finał konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo - Smaki Regionów" (zdjęcia)
Finał konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo - Smaki Regionów" (zdjęcia) Wojciech Oksztol/Wrota Podlasia
Rozstrzygnięcie etapu regionalnego konkursu odbyło się w Augustowie. Kilkudziesięciu producentów zaprezentowało ponad sto kulinarnych skarbów wytwarzanych tylko metodami tradycyjnymi.

- Nasze dziedzictwo kulinarne jest przebogate i stanowi jeden z naszych największych skarbów – mówił Bogdan Dyjuk, członek zarządu województwa podlaskiego. – Produkty wytwarzane według tradycyjnych receptur cieszą się coraz większą popularnością i wśród turystów i samych mieszkańców. To wielki i wspaniały powrót tego co dobre, zdrowe i ekologiczne.

Szpikowany udziec z dzika, pstrąg w gorącym occie, ser zagrodowy Bielec, miody Letnia Dubiaga i Czerwcowe złoto – to tylko niektóre z produktów nagrodzonych w regionalnym etapie XVIII edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Pierwsze miejsca w różnych kategoriach kulinarnych zdobyło jedenaście produktów.

Zobacz też MISTRZOWIE SMAKU Najlepsze lokale gastronomiczne i kucharze, najsympatyczniejsi kelnerzy - głosowanie rozpoczęte!

Laureaci odebrali nagrody z rąk Bogdana Dyjuka i wiceministra rolnictwa Jacka Boguckiego.

Nasze Kulinarne Dziedzictwo to ogólnopolski konkurs o wieloletniej tradycji, którego głównym celem jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Jest skierowany do osób wytwarzających w tradycyjny sposób produkty kulinarne.

Produkty zgłaszane do konkursu zostały kwalifikowane do czterech głównych kategorii - produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, produkty regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne, inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze). Jeden wytwórca mógł zgłosić po jednym produkcie w każdej kategorii, czyli maksymalnie cztery produkty.

Składniki: ciasto: 2 szkl. mąki, 2/3 szkl. wody, sól; nadzienie: 20 dkg polędwicy wołowej, 20 dkg baraniego łoju nerkowego, 20 dkg udźca baraniego, czosnek, sól, majeranek, pieprz, 2-3 łyżki rosołu, odrobina cukru. Sposób przygotowania: Z mąki i przegotowanej osolonej wody zarobić ciągnące się ciasto i dokładnie wyrobić (ok. ˝ godz.). Gdy będzie lśniące i sprężyste – wybić je o stolnicę ze wszystkich stron. Przykryć ściereczką, żeby „odpoczęło” (˝ godz.). Mięso obrać ze ścięgien i błon, łój schłodzić. Baraninę i wołowinę drobno pokroić, łój ustrugać na cienkie wiórki. Połączyć z mięsem, wsypać szczyptę cukru i soli. Dodać mielony pieprz, pokruszony majeranek i ząbek czosnku zmieszany z solą. Wyrobić dobrze ręką, dodając kilka łyżek zimnego rosołu. Ciasto rozwałkowywać na cienkie placki stopniowo – aby nie wyschło. Przygotować kuleczki mięsa wielkości orzecha włoskiego. Nakryć je wykrawanym ciastem, owinąć i obcisnąć dookoła palcami. Tak przygotowane kołduny wkładać partiami do gotującego się rosołu, gotować na słabym ogniu od 3 - 5 min. Ciekawostki: Jest to stary przepis przekazywany z dziada pradziada. Kołduny różnią się od innych klusek , bo są gotowane w rosole. Po raz pierwszy publicznie zostały podane na I Oriencie Tatarskim w Sokółce, w 1976 roku. Przepis został udostępniony przez powiat sokólski.

Oto 14 regionalnych dań, z których słynie woj. podlaskie. Uw...

I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

podkategorie:
- produkty i przetwory mięsne -
agrot. „Leśny Dworek” Małgorzata Ostapowicz za szpikowany udziec z dzika
- produkty i przetwory z ryb
Restauracja „Syta Panna” Beata i Tomasz Siergiejewiczowie za pstrąga w gorącym occie
- produkty i przetwory mleczne,
Produkty Mleczarskie S.C. Agnieszka i Marcin Bielec za ser zagrodowy „Bielec”
- miody
Pasieka „Słowianka”, Oliwia Pawłowska za miód wielokwiatowy nektarowy „Letnia Dubiaga” i Pasieka „Słowianka” Szymon Pawłowski za miód wielokwiatowy nektarowy „Czerwcowe złoto”

II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego

podkategorie:
- przetwory owocowe
nie przyznano nagrody
- przetwory warzywne
Gospodarstwo rolne. „Kiszenie z tradycją” Anna Sienkiewicz za buraka kiszonego
- produkty zbożowe
Piekarnia „Tomcio Paluch”, Anna Zubrycka za chleb żytni na naturalnym zakwasie
- wyroby cukiernicze
Monika Giczewska Jagodzianka z kruszonką i „Bite” Teresa Biziewska za dziada, bankuchena, kołacza, sękacza

III. Napoje regionalne

podkategorie
- napoje bezalkoholowe,
Gospodarstwo „Muzeum Chleba” Władysław Gryka Kompot z rajskich jabłuszek
- napoje alkoholowe
Old Polish Vodka, sp. z o.o., Marcin Sarnacki za samogon podlaski palony

IV. Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).

„Zajazd Herbu Wielbut” Monika Kosiorek-Olbryś za rejbak

WIDEO: Wysokie Mazowieckie: Światowy Dzień Mleka z Mlekovitą 2018

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna