MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Fjut to tańszy i smaczniejszy zamiennik miodu i syropu klonowego. Nasze babcie robiły go z jednego warzywa. Najlepszy syrop do racuchów

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Fjut to regionalny, gęsty i słodki sos, idealny do racuszków i naleśników
Fjut to regionalny, gęsty i słodki sos, idealny do racuszków i naleśników Getty images/Jon Lovette/zdjęcie ilustracyjne
Słodki, gęsty i niedrogi syrop do racuchów czy naleśników przygotujesz w domu z dosłownie jednego składnika. Jest dużo tańszy od syropu klonowego oraz innych polew, a smakuje wyśmienicie. Nasze babcie robiły go same i podawały zamiast miodu. Wypróbuj nasz tradycyjny przepis na słodki syrop do racuszków i zrób go samodzielnie w domu.

W skrócie

Jako dziecko mieszkałam przez kilka lat niedaleko cukrowni i do dziś pamiętam bardzo charakterystyczny, słodki zapach przetwarzanych buraków, unoszący się w powietrzu. Podczas szkolnej wycieczki miałam też okazję zwiedzić cukrownię i przekonać się, jak smakuje melasa buraczana, która jest produktem ubocznym powstałym przy produkcji cukru. Była gęsta, słodka i pyszna. Dodam tylko, że miało to miejsce w latach 80., gdy w sklepach brakowało słodyczy, a chleb z cukrem stanowił dla wielu dzieci wyśmienity deser.
Wracając jednak do melasy. Jej smak mocno kojarzył mi się z czymś, co przygotowywała moja pochodząca z Kociewia babcia. Mam tu na myśli słodki syrop, na który na Kociewiu, Kaszubach i Kujawach mówiono cyrop lub jeszcze bardziej uroczo – fjut. Co więcej, fjutem polewano ruchanki, czyli pulchne, drożdżowe racuchy. Moje skojarzenie okazało się słuszne, bo fjut to nic innego, jak rodzaj melasy. Moja babcia robiła go właśnie z długo gotowanych buraków cukrowych. Stanowił on kiedyś zamiennik dużo droższego miodu. Dziś ten specjał można kupić jako gotowy produkt regionalny. Jednak nawet w mieście nie tak trudno kupić buraki cukrowe, możesz więc przygotować słodki syrop samodzielnie. Można go następnie przelać do słoika lub butelki i przechowywać w chłodnym miejscu.

Fjut – przepis na najlepszy słodki syrop do racuchów

Czas przygotowania: 20 minut + 5 godzin wolnego gotowania syropu
Porcja: ok. 300 ml
Poziom trudności: łatwe
Składniki: 4 buraki cukrowe

Jak przygotować słodki syrop do racuchów?

  1. Buraki wyszorowałam, obrałam i poszatkowałam za pomocą blendera. Można je także zetrzeć na tarce, ale będzie to pracochłonne i męczące.
  2. Starte buraki umieściłam w dużym garnku, zalałam wodą tak, aby je przykryła i gotowałam do miękkości.
  3. Następnie wycisnęłam sok z buraków. Można to zrobić na dwa sposoby. Pierwszy z nich to przeciśnięcie buraków przez gazę, a drugi, łatwiejszy – użycie sokowirówki. Nasze babcie używały do tego specjalnej prasy.
  4. Wyciśnięty sok przelałam do rondelka i gotowałam na wolnym ogniu tak długo, aż zrobił się gęsty. Trwa to minimum pięć godzin.
od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Fjut to tańszy i smaczniejszy zamiennik miodu i syropu klonowego. Nasze babcie robiły go z jednego warzywa. Najlepszy syrop do racuchów - Strona Kuchni

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna