Kuchnia często pełni funkcję jadalni, skupia domowników i gości przy wspólnych posiłkach. Spędzamy w niech - chcąc nie chcąc - mnóstwo czasu. Połączona z salonem czy pokojem dziennym spełnia także reprezentacyjną rolę. Stąd też, do jej umeblowania, oświetlenia oraz wyposażenia przywiązuje się coraz większą wagę.
Wyspa, barek, stół
Kuchnia - w zależności od gustu i możliwości domowników - może być zamknięta, otwarta lub półotwarta. Urządzona w stylu high-tech, niczym sterylne laboratorium, gdzie króluje lśniący metal i hartowane szkło albo w wersji klasycznej, z bardziej tradycyjnym umeblowaniem.
Na etapie projektowania czy też generalnego remontu mamy nieograniczone wręcz możliwości wyboru rozwiązań. Możemy - zamiast tradycyjnej zabudowy z blatem roboczym - zdecydować się na tzw. wyspę. Podstawowa zaleta tego rozwiązania polega na tym, że przy umieszczonych na środku blatach i płytach kuchennych może pracować jednocześnie kilka osób.
Po kolei
Jednak żadna wyspa, blat czy barek nie zastąpi stołu, przy którym wygodnie zasiądzie cała rodzina. Wygodny stół to taki, przy którym wszyscy domownicy mogą swobodnie się zmieścić. Ze względów praktycznych powinien być dostępny ze wszystkich stron. Inaczej wygląda sytuacja w małej kuchni, w której często brakuje miejsca. W takim pomieszczeniu można wstawić niewielkich rozmiarów, rozkładany stolik w zestawie z krzesłami. W razie potrzeby będziemy mogli go bez problemu złożyć, w celu uzyskania wolnej przestrzeni.
- Ważne jest przede wszystkim rozplanowanie mebli i wszystkich sprzętów, a w szczególności ich odpowiednia kolejność, w tzw. "ciągu technologicznym" - mówi ekspert Marek Prus, ekspert w Dział Sanitarnym firmy Praktiker. - Najbliżej wejścia powinna znajdować się sfera, gdzie przechowujemy żywność, czyli lodówka oraz szafki. Pomiędzy lodówką a kuchenką powinien stać zlewozmywak. Poszczególne strefy dobrze jest oddzielić blatami roboczymi. Główny blat roboczy umieszcza się zazwyczaj między zlewozmywakiem a kuchenką. Jego minimalna długość powinna wynosić maksymalnie 120 cm. Pozostałe mogą mieć od ok. 40 do 80 cm.
Kuchenne laboratorium
Przy okazji urządzania kuchni należy zwracać uwagę na wygląd dobieranych sprzętów, a także na ich funkcjonalność i parametry techniczne. Do podstawowych sprzętów kuchennych należą: okap, zlewozmywak oraz bateria. Okapy, które bezpośrednio podłączamy do kanału wentylacyjnego, pełnią rolę zarówno wyciągu powietrza, jaki i pochłaniacza zapachów. Zassane powietrze przechodzi przez zamontowane w okapie filtry przeciwtłuszczowe, a następnie jest usuwane na zewnątrz przez kanał wentylacyjny. Szerokość okapu powinna być większa od szerokości kuchni, nad którą będzie umieszczony lub co najmniej jej równa.
Jeśli jednak nie mamy dostępu do przewodu kominowego, to jedynym dobrym rozwiązaniem jest pochłaniacz. Działa w obiegu zamkniętym. Wciągnięte powietrze przechodzi przez filtr niwelujący zapachy, następnie oczyszczone powietrze wraca do pomieszczenia.
Kolejną ważną decyzją jest wybór baterii wraz ze zlewem. Nowoczesna i funkcjonalna bateria zlewozmywakowa powinna być przede wszystkim wygodna w użyciu, oszczędna, trwała oraz estetyczna.
- Baterie jednouchwytowe zużywają mniej wody, ze względu na możliwość szybkiej regulacji strumienia i temperatury wody - radzi Marek Prus. - Można to bez problemu zrobić jedną ręką. Dwuuchwytowe z kolei, często zaprojektowane w stylu rustykalnym, stanowią przede wszystkim znakomitą ozdobą klasycznie zaaranżowanej kuchni. W kwestii zlewu, jeśli posiadamy zmywarkę wystarczy model jednokomorowy np. z okrągłą komorą lub z tzw. ociekaczem, czyli miejscem na suszenie naczyń. W zależności od preferencji, możemy wybierać pomiędzy wersją prawą lub lewą.
Dla dużej rodziny zaleca się duże, dwukomorowe zlewozmywaki. Pomieszczą one na bieżąco wykorzystywane naczynia, ułatwią także sprawne ich zmywanie oraz płukanie.
Oświetlenie w kuchni
W kuchni zazwyczaj wieszamy lampę w centralnym punkcie na suficie. Uzyskujemy tym samym oświetlenie całego wnetrza. Oświetlenie ogólne nie zastąpi jednak światła punktowego, gdyż osoba stojąca przy blacie, odwrócona jest tyłem do lampy, dlatego rzuca na niego cień.
Strefami roboczymi w kuchni, które wymagają dobrego doświetlenia są: zlewozmywak, płyta kuchenna, blat na którym przygotowuje się wszystkie potrawy oraz stół. Okap zazwyczaj posiada fabrycznie zainstalowane podświetlenie. Nad blatami z kolei dobrze jest zamontować silne, punktowe światło, zwykle z kilkoma oddzielnymi włącznikami. Umożliwią one doświetlenie wybranej części blatu. Ciekawym rozwiązaniem jest instalacja listew oświetleniowych LED. Można je kupić w zestawie z elementami niezbędnymi do przeprowadzenia ich montażu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

HUAWEI Watch Fit 2 Active Czarny
Ekran AMOLED o przekątnej 1.74 cala z ultrawąskimi…
kup teraz

Withings ScanWatch (HWA09-model 3-All-Int)
Withings ScanwatchPierwszy hybrydowy smartwatch z …
kup teraz

Samsung Galaxy Watch5 Pro SM-R920 45mm Czarny
Waga: 46,5 gWymiary: 45,4 x 45,4 x 10,5 mmTyp (dam…
kup teraz

Amazfit GTS 3 Czarny
Amazfit GTS 3 Graphite Black Amazfit GTS 3 to potę…
kup teraz

Amazfit GTR 3 Pro Brązowy
Duży ekran Ultra HD Amoled. Zaprojektowany w klasy…
kup teraz

GARMIN Fenix 7 Srebrno-szary (100254001)
Jest 7 dni w tygodniu, a zegarki z serii fēnix 7 s…
Strefa Biznesu - Kara dla Raiffeisen International