Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gastronomia odetchnęła z ulgą po złagodzeniu obostrzeń, ale przyszłość wciąż budzi obawy

(o)
Po złagodzeniu obostrzeń gastronomia odetchnęła z ulgą. Na razie gości można przyjmować jedynie w ogródkach na świeżym powietrzu.
Po złagodzeniu obostrzeń gastronomia odetchnęła z ulgą. Na razie gości można przyjmować jedynie w ogródkach na świeżym powietrzu. Fot. Piotr Krzyzanowski/Polska Press Grupa
Branża gastronomiczna powoli wraca do życia. Już teraz czynne są ogródki na świeżym powietrzu, a lada moment będzie można wejść także do lokali. Restauratorzy odetchnęli z ulgą po poluzowaniu obostrzeń.

Od 15 maja restauracje i kawiarnie mogą przyjmować gości w ogródkach na świeżym powietrzu, a od 28 maja klienci będą mogli zajmować stoliki także wewnątrz lokali. Wciąż obowiązuje reżim sanitarny, a obłożenie nie może przekraczać 50 proc.

Jeden z najbardziej znanych kieleckich restauratorów w rozmowie z Onetem przyznaje, że złagodzenie obostrzeń przyniosło ulgę. Piotr Relidzyński prowadzi obecnie trzy lokale: Stary Browar na Rynku, Roy Ben Steak House przy ul. Sienkiewicza i El Paso przy ul. Planty.

W końcu zostaliśmy odblokowani fizycznie i psychicznie. Nie ukrywam, że ta psychika, zarówno nasza, pracodawców, ale także pracowników była obciążona. Wszyscy cierpieliśmy przez lockdown. Nie wiedzieliśmy, co mamy robić. Czy utrzymywać biznes, czy z niego rezygnować? - mówi Relidzyński w Onecie.

W szczycie sezonu w swoich restauracjach przedsiębiorca zatrudnia około 50 osób.

Pierwszy weekend, w którym poluzowano obostrzenia restaurator uważa za udany – nie mógł narzekać na brak klientów. Na działalność ogródków wpływa jednak pogoda, a ta ostatnio znowu się popsuła.

Inną kwestią są ceny – posiłki i napoje będą droższe, bo m.in. droższych jest wiele produktów. Relidzyński mówi o podwyżkach rzędu 3-8 proc. w hurtowniach i u dostawców. Na zmianę cen w menu restauracji wpływa także podwyżka płacy minimalnej.

Mimo ulgi po złagodzeniu obostrzeń, przedsiębiorca przyznaje w rozmowie z Onetem, że obawy co do przyszłości wciąż są.

Gdzieś z tyłu głowy jest jednak to, że ta pandemia wróci – mówi.

Źródło: Onet

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Gastronomia odetchnęła z ulgą po złagodzeniu obostrzeń, ale przyszłość wciąż budzi obawy - Echo Dnia Świętokrzyskie

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna