Na skróty
Jaką gofrownica jest najlepsza?
Katarzyna Bosacka w nagraniu na Youtube podzieliła się przepisem na gofry. Propagatorka gospodarnych zakupów stwierdziła, że robiąc gofry, trzeba mieć przede wszystkim dobry sprzęt. Bosacka korzysta z gofrownicy:
- o mocy 1400 watów,
- z głębokimi rowkami nadającymi kraciasty wzór,
- z nieprzywierającą powłoką,
- regulacją temperatury.
Dodamy, że znakomite efekty uzyskać można w gofrownicach, których moc zaczyna się od 1000 watów. Dzięki temu będą się szybko piec i ma szansę na chrupiące brzegi.
Katarzyna Bosacka robi gofry za 2 złote
Popularna dziennikarka sięgnęła po przepis na 16 sztuk gofrów. Zrobiła do nich sos z mrożonych truskawek. Tłumaczyła, że w pełni sezonu warto sięgać po świeże owoce, ale wysoka cena skłoniła ją do użycia mrożonki.
Przepis na gofry Bosackiej
16 sztuk
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 3/4 szklanki wody gazowanej,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
- Katarzyna Bosacka oddzieliła schłodzone białka jajek od żółte i umieściła w robocie kuchennym do ubicia na puszysta pianę. Dodała do nich szczyptę soli.
- Następnie 3 szklanki mąki przesiała do miski, aby były bardziej puszyste. Dosypała do niej szczyptę soli i łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość dokładnie wymieszała.
- Ubite białka z robota przełożyła do szklanej miski.
- Do robota kuchennego po ubiciu białek wrzuciła żółtka i dosypała cukier. Całość mieszała do uzyskania kogla-mogla.
- Bosacka powoli dolała olej i wodę gazowaną w trakcie miksowania żółtek.
- Dziennikarka do żółtek dołożyła suche składniki. Pędzlem natłuściła olejem gofrownicę.
- Na koniec do masy żółtkowej dodała ubite białka. Chochlą nabierała masę i rozlewała ją równomiernie w gofrownicy.
Gofry kolejne parują. Mam już dwa gotowe. Wystarczy je przeciąć ręcznie. Nakładamy na to bitą śmietanę.[…] Można ją ubić mikserem. Ja dodałam odrobinę cukru waniliowego. Nakładam na to śmietanę. Widzę, jak ekipie wypadł właśnie język z buzi i jest gdzieś w okolicach kolan. Do tego truskawki. Pamiętajmy, że truskawki w sezonie będą dużo tańsze – mówiła Katarzyna Bosacka.
Gotowe gofry udekorowała listkami mięty. Nagranie podsumowała stwierdzeniem, że gofr z prawdziwymi składnikami takimi jak jajka, czy truskawki za sztukę kosztuje 1,90 złotych. Dodała, że jest to koszt samych składników.
Komentarze internautów
Nagranie wywołało komentarze internautów. Jedna z nich podkreślała, że po to jedzie na wakacje, aby nie gotować i raz do roku kupi sobie gofra za 20 złotych. Inni zauważali, że używanie plastikowych przyborów kuchennych jest szkodliwe. Kolejny widz zauważył, że nie podoba mu się nachalna reklama konkretnego sprzętu gospodarstwa domowego. Komentujący zauważyli, że po tym przepisie nabrali ochoty na gofry. Inna obserwatorka dodała, że chętnie zrobi je swoim wnuczętom.
Zobacz także: Wytrawne gofry na obiad. Sposób na słone śniadanie dla całej rodziny. Nie tylko dzieci poproszą o więcej
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?