Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

„Gotuj z klasą” w Bielsku Podlaskim. Młodzież odkrywała lokalne smaki (zdjęcia)

Magda Ciasnowska
Magda Ciasnowska
Cezary Rutkowski/UMWP
Trwają szkolne eliminacje w konkursie kulinarnym organizowanym przez Województwo Podlaskie. W czwartek, 3 marca o wejście do finału rywalizowali uczniowie klas o profilu gastronomicznym Zespołu Szkół nr 4 im. Ziemi Podlaskiej w Bielsku Podlaskim.

Konkurs „Gotuj z klasą” jest skierowany do uczniów klas o profilu gastronomicznym szkół ponadpodstawowych znajdujących się poza największymi miastami regionu. Zadaniem uczestników jest przygotowanie przystawki, deseru oraz dania głównego według podanego menu – w tym roku to babka ziemniaczana. Oceniane są walory smakowe, estetyczne oraz dobór produktów z uwzględnieniem Listy Produktów Tradycyjnych oraz bazy produktów lokalnych, prowadzonych przez Samorząd Województwa Podlaskiego.

– To ważne, żeby znajomość lokalnej, tradycyjnej kuchni nie poszła w zapomnienie, a dzięki temu konkursowi młodzież odkrywa te lokalne smaki. Uczą się też nowych rzeczy, korzystają ze sprawdzonych rodzinnych receptur, doceniają istotę wysokiej jakości produktów. Poznają wartość dobrej gastronomii. Jednocześnie wzrasta ich poczucie własnej wartości, kiedy przygotowane potrawy pięknie wyglądają i smakują jury konkursowemu – podkreśla Bolesław Hryniewicki, dyrektor Zespołu Szkół nr 4 w Bielsku Podlaskim.

W czwartkowych zmaganiach w Bielsku Podlaskim uczestniczyło osiem dwuosobowych zespołów. Zwyciężczynie eliminacji szkolnych to Iwona Kaliszuk i Izabela Kosk z III klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Zespole Szkół nr 4. Konkursowe potrawy przygotowały pod okiem swojej nauczycielki Doroty Pachwicewicz.

W konkursowym jury zasiedli m.in. członek zarządu Marek Malinowski i Stanisław Derehajło.

– W eliminacjach wzięło udział aż osiem zespołów, to kolejny dowód na to, że ten konkurs cieszy się popularnością wśród adeptów sztuki kulinarnej i, że jest bardzo potrzebny – mówił Marek Malinowski. – To jest również kultywowanie lokalnych zwyczajów kulinarnych, bo młodzież przygotowując potrawy, musi sięgnąć po tradycyjne receptury, przepisy i porady swoich mam, babć. To jest właśnie podtrzymywanie tradycji kulinarnych regionu – dodał.

W tegorocznej edycji konkursu bierze udział trzynaście szkół. Następne kulinarne zawody odbędą w najbliższy piątek, 4 marca, w łomżyńskiej Wecie.

Partnerem tegorocznej edycji „Gotuj z klasą” jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, a wydarzenie zostało objęte honorowym patronatem Podlaskiego Kuratora Oświaty.

Zobacz też:

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: „Gotuj z klasą” w Bielsku Podlaskim. Młodzież odkrywała lokalne smaki (zdjęcia) - Kurier Poranny

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna