W skrócie
Najważniejszymi składnikami grzańca bezalkoholowego jest wysokiej jakości czarna herbata. Mogą być to herbaty aromatyzowane bergamotką. Grzaniec bezalkoholowy świetnie przyjmuje egzotyczne przyprawy np.: ziarna kardamonu, laskę cynamonu lub gałązkę rozmarynu. W przepisach na grzaniec bezalkoholowy często pojawia się tłoczony sok jabłkowy. Zachęcam do korzystania z soku malinowego, który dodatkowo ma właściwości wzmacniające odporność. Zobacz przepis na grzaniec bezalkoholowy.
Grzaniec bezalkoholowy – przepis z herbaty
Liczba porcji: dla 1 osoby.
Czas przygotowania: 15 minut.
Składniki:
- 200 ml wody,
- 1 -2 łyżeczki czarnej liściastej herbaty,
- 2 goździki,
- 1 laska cynamonu,
- 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru,
- 1 plaster świeżej, wyparzonej pomarańczy ze skórką,
- 2 łyżki soku malinowego lub wiśniowego,
- opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu.
Jak zrobić grzaniec bezalkoholowy?
Przygotowanie:
- Do dużego garnka należy wlać wodę i dodać liściastą, czarną herbatę.
- Należy gotować przez około 3 minuty.
- Następnie należy dodać suszone goździki, 1 laskę cynamonu i świeży starty imbir.
- Całość należy zagotować i odstawić na 5 minut.
- Następnie grzaniec bezalkoholowy należy przecedzić przez sitko do dużego kubka.
- Do grzańca bezalkoholowego należy dodać sok malinowy, plaster pomarańczy i opcjonalnie łyżeczkę miodu do smaku.
- Zamiast naparu herbacianego można użyć wyciskanego soku jabłkowego.
- Trzeba go podgrzać z przyprawami tak jak w powyższym przepisie.
Grzaniec dla dzieci
Grzaniec bezalkoholowy to znakomity napój także dla dzieci. Można go zrobić ze świeżo tłoczonym sokiem jabłkowym lub z samą wodą wymieszaną z:
Taki grzaniec dla dzieci można dosłodzić domowym sokiem wiśniowym lub malinowym. Zamiast cytryny można dodać sok z pigwy albo pokroić pigwę w plastry.
Dodatki do grzańca bez alkoholu
Warto wiedzieć, że do grzańca bezalkoholowego można użyć też suszone owoce. Wcześniej można przygotować bazę do napoju, czyli ugotować w wodzie suszone jabłka, gruszki i śliwki. Do takiego wywaru można dodać suszoną żurawinę, suszone wiśnie, a nawet suszone morele. Ważne, aby nie były one siarkowane, czyli miały naturalnie ciemny kolor wynikający z suszenia ich w wysokiej temperaturze.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
kup najtaniej

Joseph Joseph Zestaw 4 Desek Do Krojenia Ze Stojakiem Index Srebrny...
kup najtaniej

Berlinger Haus Młynek Do Przypraw Zestaw Młynków Elektrycznych...
kup najtaniej

Eh Excellent Houseware Butelka Dozownik Na Oliwę Ocet Balsamiczny 2W1
kup najtaniej

Joseph Joseph Chop 2 Pot Deska Do Krojenia Składana Czarna (nsbl016sw)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym