Nagroda przyznawana jest restauracjom, które dbają o zachowanie prawdziwych smaków i tradycji lokalnych produktów. Dotychczas dostały ją 34 lokale w Polsce. Podczas ostatniego kulinarnego festiwalu Terra Madre Slow Food Festival w Krakowie do tego grona dołączyła restauracja Hotelu Cristal.
- Jesteśmy szczęśliwi. Naszym celem było otrzymanie tej rekomendacji - mówi Łukasz Rakowski, szef kuchni restauracji Hotelu Cristal. - Zależy nam na promowaniu naszej kuchni regionalnej - dodaje.
Podczas festiwalu zaprezentował menu, składające się z m.in. tatara z żubra z dodatkiem źdźbła trawy. Przyznaje, że po kolacji usłyszał wiele ciepłych słów na temat swoich dań.
Slow Food Polska to organizacja, której celem jest ochrona i promocja lokalnych i tradycyjnych sposobów produkcji żywności oraz jej producentów. Aby otrzymać rekomendację, restauracja Cristalu przeszła szereg kontroli.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?