Grzyboznawcy radzą: należy zbierać te odmiany, których jesteśmy stuprocentowo pewni.
Niebezpieczne sobowtóry
W podlaskich lasach występują: prawdziwki, podgrzybki, opieńki, maślaki, kurki, borowiki, kozaki czerwone i białe, rydze. Wśród nich znajdują się również ich trujące i niebezpieczne sobowtóry. Kto lubi chodzić na grzybobranie, musi wiedzieć, że niektóre trujące grzyby są łudząco podobne do tych jadalnych. - Dobrze jest zaopatrzyć się w poradnik, wziąć go z sobą do lasu i porównywać zdjęcia grzybów - mówi Joanna Ciborowska, grzyboznawca, kierownik laboratorium Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kielcach.
Tylko znane
- Ważne, żebyśmy zbierali grzyby młode. Nie należy ich wrzucać do worków foliowych, bo mogą ulec zaparzeniu - mówi Ciborowska
Jak rozróżnić grzyba trującego do jadalnego? Muchomor sromotnikowy o zielonkawo-oliwkowym zabarwieniu kapelusza, białych blaszkach na jego spodzie, najczęściej jest mylony z gołąbkiem zielonawym (surojadką) i gąską zielonką. Natomiast muchomor jadowity i wiosenny, który jest odmianą muchomora sromotnikowego o białych kapeluszach, bywa mylony z młodą pieczarką lub młodą czubajką kanią.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?