Bardzo ważna litera "E"
Zgodnie z prawem Unii Europejskiej dodatki do żywności oznaczane są symbolem E oraz trzycyfrową liczbą. Pierwsza cyfra odnosi się do przeznaczenia substancji (barwnik, zagęszczacz, substancja słodząca), dwie pozostałe mówią o jej pochodzeniu. A co właściwie oznacza litera "E"?
- E100-E199 - syntetyczne i naturalne barwniki;
- E200-E299 - konserwanty;
- E300-E399 - sole i kwasy, które pełnią najczęściej rolę przeciwutleniaczy (chronią produkty przed szkodliwym działaniem tlenu) i emulgatorów (ułatwiają połączenie tłuszczy z wodą i utworzenie emulsji, jak w margarynie);
- E400-E499 - zagęszczacze;
- E500-E599 - różne dodatki, niepasujące do innych kategorii (np. wodorowęglany amonu i sodu używane do proszków do pieczenia);
- E600-E699 - środki wzmacniające smak i aromat;
- E900-E999 - substancje słodzące (jak często używany aspartam), a także środki glazurujące drażetki.
Co i komu tak naprawdę szkodzi?
Zastanawiamy się często, na ile tak oznakowana żywność jest bezpieczna. Ale często niezrozumiałe symbole oznaczają zwykły kwas cytrynowy czy karoten czy. Zdrowa żywność, bez konserwantów, często narażona jest na ataki bakterii i grzybów, a przez to bardziej ryzykowna. Z drugiej strony niektóre z syntetycznych konserwantów czy wzmacniaczy smaku w nadmiernych ilościach mogą wywoływać alergie.
Co robić stając przed takim dylematem? Najlepiej zachować umiar. Chemiczne dodatki do żywności występują w niej w bardzo niewielkim stężeniu. Jedzenie kilka razy w miesiącu sztucznie konserwowanego mięsa czy zupy w proszku nie powinno odbić się na naszym zdrowiu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?