Jadalne rośliny ozdobne. Na to zwróć uwagę
Wśród uprawianych przez nas roślin ozdobnych całkiem sporo jest jednocześnie jadalnych. Można wykorzystywać ich kwiaty, liście, a w niektórych przypadkach – także korzenie.
Trzeba jednak zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Jeśli kupujemy roślinę, która była uprawiana jako ozdobna, nie przeznaczajmy jej od razu do konsumpcji. Wynika to z faktu, że hodowcy mogli stosować nawozy czy środki ochrony roślin, które nie są przeznaczone dla roślin spożywczych. Po zakupie takiej rośliny odczekajmy przynajmniej tygodni, zanim zaczniemy z niej korzystać. Inaczej jest w przypadku roślin z własnej uprawy, choć oczywiście tutaj sami musimy zwrócić uwagę, jakich środków używamy (wybierajmy naturalne lub ekologiczne).
Warzywa też mogą być ładne!
Jest też odwrotna sytuacja, mianowicie sporo roślin uprawianych jako warzywa, wygląda po prostu pięknie. Warto czasem spojrzeć na nie inaczej i zamiast w warzywniku, posadzić między roślinami ozdobnymi.
Nie wszystko, co ładne, jest dobre
Bardzo ważną rzeczą jest też to, żeby nie pomylić roślin jadalnych i trujących. Nie wszystko, co mamy w ogrodzie nadaje się do jedzenia. Wbrew pozorom w ogrodach rośnie całkiem sporo roślin trujących. I choć są piękne, nie dajmy się skusić ich urokowi. Trującymi roślinami nie wolno też ozdabiać potraw, czy talerzy. Tu musimy wykazać się podstawową znajomością roślin!
Rośliny jadalne i ozdobne
Oto 15 roślin, które są jednocześnie ozdobne i jadalne.
Przechowywanie w ogrodzie
Koniec hotelu Marriott w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?