Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Średniowieczny dwór królewski...
fot. Widok Krakowa w Kronice Hartmanna Schedla, 1493

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Średniowieczny dwór królewski

W Krakowie do lokacji miasta w 1257 dieta nie ulegała większym modyfikacjom. Uprawiano śliwę, czereśnię i wiśnię. Do najpopularniejszych zbóż należały owies, proso, jęczmień i żyto. Podstawą diety była bezapelacyjnie kasza.

Do tego raczono się polewkami przyrządzanymi ze szczawiu i komosy oraz sałatkami z roślin. Leczono się ziołami: rumiankiem, dziurawcem, makiem oraz chmielem, a nawet syropami na kaszel.

W XII-XIII w., dzięki upowszechnieniu zboża i młynów, chleb znalazł się także na stołach warstw biedniejszych. Był wyznacznikiem zamożności: bogaci spożywali biały chleb, bułki i ciasta, biedni zaś jedli chleb z mąki razowej i jęczmienia bądź owsa.

Zobacz również

Staranował busem dwie osobówki. Odjechał, jak gdyby nigdy nic. Szukała go policja

Staranował busem dwie osobówki. Odjechał, jak gdyby nigdy nic. Szukała go policja

Karolina Szostak pochwaliła się nowym nabytkiem. Luksus niczym w "Królowych życia"?

GORĄCY TEMAT
Karolina Szostak pochwaliła się nowym nabytkiem. Luksus niczym w "Królowych życia"?

Polecamy

Sztuczna inteligencja w służbie kobietom

Sztuczna inteligencja w służbie kobietom

Tak oszukują nieuczciwi sprzedawcy. Przeczytaj, by nie wpaść w pułapkę!

Tak oszukują nieuczciwi sprzedawcy. Przeczytaj, by nie wpaść w pułapkę!

Niektórzy nauczyciele stracą pracę? ZNP interweniuje

Niektórzy nauczyciele stracą pracę? ZNP interweniuje