Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Biesiady u Chrobrego...
fot. Jan Matejko, Koronacja pierwszego króla Polski, 1889

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Biesiady u Chrobrego

Biesiady zwykle związane były ze świętami, uroczystościami rodzinnymi lub przyjmowaniem darzonych szacunkiem gości. Najwcześniejszym przykładem tego typu opisanej uczty było przyjęcie wydane podczas Zjazdu Gnieźnieńskiego, które wywarło wrażenie na cesarzu Ottonie III. Gall Anonim opisywał:

Przygotował [Bolesław Chrobry] na przybycie cesarza przedziwne cuda (…) urządzając podczas trzech dni (…) prawdziwe królewskie i cesarskie biesiady.

Same potrawy zapewne nie różniły się znacząco od tych serwowanych na stołach Mieszka I. Wiadomo, że codziennie na stołach królewskich Chrobrego gościły mięsiwa, ryby i ptactwo.

Zobacz również

Stuletnia willa przy al. Ossolińskich w Bydgoszczy ma iść na sprzedaż

Stuletnia willa przy al. Ossolińskich w Bydgoszczy ma iść na sprzedaż

Zderzenie ciężarówek na krajowej 19

Zderzenie ciężarówek na krajowej 19

Polecamy

Remonty ruszają na wiosnę, a fachowców ubywa. Zobacz, na kogo najczęściej „polujemy”

Remonty ruszają na wiosnę, a fachowców ubywa. Zobacz, na kogo najczęściej „polujemy”

Podlasianie w "Mam Talent!" dostali od jury 3 x tak

Podlasianie w "Mam Talent!" dostali od jury 3 x tak

Barcelona wybrała trenera, który poprowadzi klub w przypadku odejścia Xaviego

Barcelona wybrała trenera, który poprowadzi klub w przypadku odejścia Xaviego