Jajka wielkanocne w zdrowej wersji – TOP 10 pomysłów na potrawy z jajek. Sprawdź, jak przygotować jaja faszerowane, w koszulkach czy pastę

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Jajka to produkt zdrowy i wartościowy, który warto regularnie uwzględniać w posiłkach. Jedzone regularnie, nawet po sztuce dziennie, wspomagają metabolizm i ochronę przez współczesnymi chorobami. Choć jak we wszystkim warto zachować w tym umiar, spróbowanie kilku dań od święta większości osób nie zaszkodzi. Sprawdź najlepsze pomysły na zdrowe dania z jajkami w roli głównej. Tych klasyków nie może zabraknąć na wielkanocnym stole! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. Kamil Zabłocki/123RF
Jajka są zdrowe i warto sięgać po nie nie tylko od święta. Obfitują w cenne związki odżywcze, sycą, a przy tym chronią przed chorobami, nie powodując miażdżycy! Większość osób może jeść jaja nawet codziennie, a także nie odczuć skutków nadmiaru ten raz w roku. Sprawdź, jak przygotować je pyszny i atrakcyjny sposób, by dania z jajek były centralnym punktem wielkanocnego stołu.

Jajka nie są szkodliwe dla serca, jak to kiedyś sugerowano w związku ze sporą zawartością cholesterolu. Udowodniono, że jego stężenie we krwi tylko w ok. 20 procentach zależy od diety, a reszta jest stale produkowana w wątrobie i jelitach. Poziom tego związku w osoczu zależy głównie od kondycji organizmu.

Co więcej, dzisiejsze jajka zawierają o 10 proc. mniej cholesterolu niż jeszcze 30 lat temu. Mają przy tym o 1/5 mniej tłuszczu w postaci nasyconych kwasów tłuszczowych i dostarczają o 13 procent mniej kalorii. Są przy tym bogatsze w rozpuszczalną w tłuszczach witaminę D oraz selen.

Dowiedz się więcej na temat:

Regularna konsumpcja jajek wpływa korzystnie na organizm, m.in. wspomaga metabolizm, obniża poziom glukozy na czczo i cholesterolu we krwi – parametrów, od których zależy rozwój cukrzycy i miażdżycy. Pomaga przy tym utrzymać mniejszy poziom stanu zapalnego w organizmie i niższą masę ciała. Właśnie dlatego warto jadać jajka regularnie, nie tylko od święta!

Sprawdź, jak przyrządzić je na Wielkanoc, by były pyszne i zdrowe. Zobacz top 10 pomysłów na dania z jajek!

ZOBACZ: Jak prawidłowo przechowywać jajka?

Materiał oryginalny: Jajka wielkanocne w zdrowej wersji – TOP 10 pomysłów na potrawy z jajek. Sprawdź, jak przygotować jaja faszerowane, w koszulkach czy pastę - Strona Zdrowia

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie