Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak jeść koper włoski, czyli fenkuł? Przepis na pyszną przekąskę: fenkuł z patelni z pietruszką i serem

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszna i aromatyczna przystawka z fenkułu, czyli kopru włoskiego. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszna i aromatyczna przystawka z fenkułu, czyli kopru włoskiego. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Koper włoski, czyli fenkuł to znana przyprawa i dodatek do dań mięsnych. Warto go wprowadzić do naszej kuchni, nie tylko ze względu na właściwości zdrowotne, ale także z uwagi na wyjątkowy, lekko słodki i anyżkowy smak. Podpowiadamy, jak szybko i łatwo można przygotować z kopru włoskiego pyszną przekąskę. Wypróbuj nasz przepis na fenkuł z patelni z pietruszką i serem.

Spis treści

Fenkuł - co to jest i jakie ma właściwości odżywcze?

Fenkuł należy do roślin selerowatych, ma kształt bulwy. Pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego i południowej Azji. Obecnie uprawiany jest na całym świecie i doceniany ze względu na liczne właściwości prozdrowotne. Koper włoski m.in.:

  • ma działanie antyoksydacyjne,
  • działa przeciwzapalnie,
  • jest silnym przeciwutleniaczem,
  • wspiera układ odpornościowy,
  • pomaga zwalczyć kaszel, ułatwia wykrztuszanie,
  • pomaga odświeżyć oddech.

Fenkuł jest także cennym źródłem:

  • witaminy C,
  • witamin z grup B,
  • kwasu foliowego,
  • wapnia,
  • potasu,
  • magnezu.

Ile kalorii ma fenkuł?

Jedna bulwa kopru włoskiego pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Warzywo to ma bardzo mało kalorii - w 100 g produktu jest 31 kcal.

Herbata z kopru włoskiego

Herbata z kopru włoskiego to napar leczniczy, uznawany za sprzymierzeńca w walce z dolegliwościami układu pokarmowego. Pomaga m.in. na wzdęcia oraz na kolkę niemowlęcą, a także łagodzi dolegliwości menstruacyjne i obniża ciśnienie. Ma działanie rozkurczowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne.

Gotową herbatę koperkową można kupić w aptece lub przygotować ją od podstaw z ziaren kopru.

Przepis na herbatkę z kopru włoskiego:

  1. W garnku zalewamy łyżeczkę zielonych ziaren kopru włoskiego litrem wody.
  2. Całość doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na około 5 minut.
  3. Na koniec całość odcedzamy przez gęste sito.

Koper włoski w kuchni - jak jeść fenkuł?

Fenkuł, czyli koper włoski, ma lekko słodki, anyżkowy smak. Można go smażyć, dusić, piec, a nawet grillować. Wymaga tylko podstawowej obróbki przed przystąpieniem do przygotowywania potrawy.

  1. Bulwę kopru włoskiego należy umyć i odkroić górną, łodyżkową część.
  2. Następnie trzeba zdjęć wierzchnią warstwę listków, ponieważ zwykle są one twarde i nawet po długiej obróbce, mogą być mało apetyczne.
  3. Tak przygotowany fenkuł należy pokroić w ćwiartki lub plasterki.

Fenkuł jest doskonałym dodatkiem do potraw mięsnych i makaronów. Można z niego zrobić także zupę krem lub podać jako przystawkę.

Mamy dla ciebie prosty przepis na fenkuł z patelni z pietruszką, serem bursztyn lub parmezanem. To lekka i smaczna przystawka, która idealnie pasuje np. do dań z grilla.

Przepis na fenkuł z patelni z pietruszką i serem

(porcja dla 2 osób, czas przygotowania: ok. 15 minut)

Fenkuły gotowe. Życzymy smacznego!
Fenkuły gotowe. Życzymy smacznego! Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • dwa fenkuły,
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • ok. 2 łyżki startego sera parmezan lub bursztyn.

Przygotowanie przystawki - fenkuł z patelni z pietruszką i serem

  1. Warzywa dokładnie myjemy, odcinamy górne łodyżki i obieramy pierwsze listki.
  2. Przekrajamy je na pół, a później na ćwiartki.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy fenkuły na złoty kolor.
  4. Przykrywamy patelnie pokrywką i dusimy kilka minut, aż warzywa zmiękną.
  5. Gotowe doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki.
  6. Na koniec posypujemy całość startym serem.
Pyszna i aromatyczna przystawka z fenkułu, czyli kopru włoskiego. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Jak jeść koper włoski, czyli fenkuł? Przepis na pyszną przek...

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Marka tefal w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jak jeść koper włoski, czyli fenkuł? Przepis na pyszną przekąskę: fenkuł z patelni z pietruszką i serem - Strona Kuchni

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna