Spis treści
Fenkuł - co to jest i jakie ma właściwości odżywcze?
Fenkuł należy do roślin selerowatych, ma kształt bulwy. Pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego i południowej Azji. Obecnie uprawiany jest na całym świecie i doceniany ze względu na liczne właściwości prozdrowotne. Koper włoski m.in.:
- ma działanie antyoksydacyjne,
- działa przeciwzapalnie,
- jest silnym przeciwutleniaczem,
- wspiera układ odpornościowy,
- pomaga zwalczyć kaszel, ułatwia wykrztuszanie,
- pomaga odświeżyć oddech.
Fenkuł jest także cennym źródłem:
- witaminy C,
- witamin z grup B,
- kwasu foliowego,
- wapnia,
- potasu,
- magnezu.
Ile kalorii ma fenkuł?
Jedna bulwa kopru włoskiego pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Warzywo to ma bardzo mało kalorii - w 100 g produktu jest 31 kcal.
Herbata z kopru włoskiego
Herbata z kopru włoskiego to napar leczniczy, uznawany za sprzymierzeńca w walce z dolegliwościami układu pokarmowego. Pomaga m.in. na wzdęcia oraz na kolkę niemowlęcą, a także łagodzi dolegliwości menstruacyjne i obniża ciśnienie. Ma działanie rozkurczowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne.
Gotową herbatę koperkową można kupić w aptece lub przygotować ją od podstaw z ziaren kopru.
Przepis na herbatkę z kopru włoskiego:
- W garnku zalewamy łyżeczkę zielonych ziaren kopru włoskiego litrem wody.
- Całość doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na około 5 minut.
- Na koniec całość odcedzamy przez gęste sito.
Koper włoski w kuchni - jak jeść fenkuł?
Fenkuł, czyli koper włoski, ma lekko słodki, anyżkowy smak. Można go smażyć, dusić, piec, a nawet grillować. Wymaga tylko podstawowej obróbki przed przystąpieniem do przygotowywania potrawy.
- Bulwę kopru włoskiego należy umyć i odkroić górną, łodyżkową część.
- Następnie trzeba zdjęć wierzchnią warstwę listków, ponieważ zwykle są one twarde i nawet po długiej obróbce, mogą być mało apetyczne.
- Tak przygotowany fenkuł należy pokroić w ćwiartki lub plasterki.
Fenkuł jest doskonałym dodatkiem do potraw mięsnych i makaronów. Można z niego zrobić także zupę krem lub podać jako przystawkę.
Mamy dla ciebie prosty przepis na fenkuł z patelni z pietruszką, serem bursztyn lub parmezanem. To lekka i smaczna przystawka, która idealnie pasuje np. do dań z grilla.
Przepis na fenkuł z patelni z pietruszką i serem
(porcja dla 2 osób, czas przygotowania: ok. 15 minut)
Składniki:
- dwa fenkuły,
- 3 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- ok. 2 łyżki startego sera parmezan lub bursztyn.
Przygotowanie przystawki - fenkuł z patelni z pietruszką i serem
- Warzywa dokładnie myjemy, odcinamy górne łodyżki i obieramy pierwsze listki.
- Przekrajamy je na pół, a później na ćwiartki.
- Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy fenkuły na złoty kolor.
- Przykrywamy patelnie pokrywką i dusimy kilka minut, aż warzywa zmiękną.
- Gotowe doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki.
- Na koniec posypujemy całość startym serem.
Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:
- Ciasto z procentami. Wypróbuj przepis na obłędną „pijaną śliwkę” dla dorosłych
- Sernik, który zawsze się udaje. Tradycyjny przepis na ciasto na kruchym spodzie
- Wielki mistrz Akademii Czekolady i jego arcydzieła. Guichon tworzy czekoladowe rzeźby
- Niezwykłe torty Izabeli Borys-Tarkowskiej. Jak powstają te słodkie dzieła sztuki?
Marka tefal w najlepszych cenach
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?