MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jak nauczyć dzieci, żeby nie marnowały jedzenia?

Aole
materiały promocyjne
Aż 30 procent dorosłych Polaków wyrzuca artykuły spożywcze, co stanowi niemal 9 mln ton marnowanego jedzenia. Jesteśmy pod tym względem w europejskiej czołówce i zajmujemy niechlubne 5 miejsce. Jak nauczyć dzieci, by w przyszłości oszczędnie gospodarowały jedzeniem?

Pamiętajmy, że przykład idzie z góry, dzieci uczą się, naśladując nasze zachowania. Jeżeli damy im dobry przykład, w dorosłym życiu będą potrafiły kupować tak, by nic się nie marnowało.

Wspólne zakupy

Zacznijmy od zabrania naszych pociech do sklepu spożywczego na wspólne zakupy. Wytłumaczmy im, żeby do koszyka wkładały tylko co, co rzeczywiście się przyda. Opowiedzmy, co będzie potrzebne do ugotowania np. zupy pomidorowej, i ustalmy, że tylko te produkty kupujemy. W ten sposób nauczymy dziecko, by nie dawało się złapać w sidła promocji i uodporniło na kolorowe reklamy.

Data przydatności do spożycia

Zwracajmy uwagę na terminy ważności kupowanych produktów. Jeżeli są zbyt krótkie, istnieje duża szansa, że nie zdążymy ich spożytkować i wylądują w koszu. Przy okazji nauczmy dzieci segregowania jedzenia w taki sposób, by jedzenie, które trzeba szybko zużyć, były łatwiej dostępne.

Razem w kuchni

Wspólne przygotowanie posiłków to nie tylko doskonały sposób na spędzenie razem czasu, ale i naukę wykorzystywania produktów spożywczych. Uczmy, jak obierać warzywa tak, by jak najmniej się marnowało, i jak zużyć to, co nam zostało, do przyrządzenia kolejnego dania.

Ucz dziecko pomagać

Niewykorzystane jedzenie możemy podarować potrzebującym – w ten sposób nauczymy nasze dziecko pomagania innym i dzielenia się tym, co mamy.

Zobacz także:

Jak wychować szczęśliwe dziecko?

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna