W skrócie
Czym jest boczniak?
Boczniaki to grzyby, które w łatwy sposób można uprawiać w przy domowym ogródku. Podobnie jak w przypadku pieczarek, grzybnia sprzedawana jest do samodzielnej uprawy. Boczniak na co dzień rośnie w lasach z drzewami liściastymi. Najczęściej można znaleźć je pod:
- bukiem,
- grabem,
- wierzbą
- i brzozą.
Warto wiedzieć, że boczniak pasożytuje na drzewach. Szczególnie zobaczyć można je na spróchniałych i starych drzewach. Boczniak ze względu na swój wygląd nabawił się określenia ostrygowy. Nazwa wzięła się od pofalowanego kształtu.
Kliknij, aby zobaczyć przykładowe dania z boczniaków
Boczniak królewski
Innym rodzajem boczniaka jest boczniak królewski. Jest twardszy i bardziej aromatyczny od ostrygowego. Jego wygląd może być zwodniczy, bo przypomina borowika szlachetnego. Jednak w smaku i konsystencji nie ustępują boczniakowi ostrygowemu.
Boczniaki – właściwości grzybów
Boczniak jest znakomitym źródłem białka i soli mineralnych. Boczniaki są także bogate w lowastatynę uznaną za substancję obniżającą ciśnienie. Polecane są też osobom zmagającym się z cukrzycą. Jedząc boczniaki, dostarczamy organizmowi między innymi:
- potasu,
- cynku,
- selenu,
- wapnia,
- sodu,
- witamin z grupy B.
Warto wiedzieć, że boczniak jest grzybem niskokalorycznym. W 100 g znajduje się około 30 kalorii.
Zobacz także: Przepis na zapiekankę ziemniaczaną
Hodowla boczniaka
Uprawa boczniaka w domu nie musi być trudna. Wystarczy wybrać się do sklepu ogrodniczego lub przejrzeć strony sklepów internetowych i kupić wyselekcjonowaną grzybnię boczniaka. Można też próbować pobrać samodzielnie grzybnię z drzewa liściastego. W domu grzybnię najlepiej rozprowadzić na słomie. Grzyby, które kupimy w formie sadzonki (tzw. balotu), można od razu wsadzić do ziemi. Najlepiej rozrasta się w cienistym i bezwietrznym środowisku. Nie powinny być wystawione na bezpośredni deszcz, choć potrzebują wilgoci.
Boczniaki - przepisy
Jak zrobić boczniaki? Można je przygotowywać na różne sposoby. Najpopularniejszy jest boczniak w panierce, który smakiem przypomina kurczaka. Kolejnym daniem, które warto zjeść na bazie boczniaków, są flaczki z boczniaków, które doprawione majerankiem smakują niemal identycznie jak oryginał.
Jak inaczej przygotować boczniaki? Przepisy nie muszą być czasochłonne w przygotowaniu. Wśród nich znajdują takie jak:
- makaron z boczniakami,
- jajecznica z boczniakami,
- gulasz z boczniaka,
- zupa z boczniaków,
- boczniaki smażone z cebulą,
- kotlety z boczniaków,
- śledzie z boczniaków,
- sos z boczniaków.
Miłośnicy mięsa mogą zrobić wieprzowy gulasz z boczniakami. Fani kuchni węgierskiej mogą eksperymentować z przepisem na leczo z boczniakami. Jesienią polecamy zrobić sałatkę z gruszką z dodatkiem panierowanych boczniaków.
Pyszne frytki każdego dnia
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Klasyczny chłodnik z botwiny, ogórka i rzodkiewek. Odkryj najsmaczniejszy przepis
- Orzeźwiające frappé bez wychodzenia z domu. Odkryj przepis na słodką kawę mrożoną
- Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym na jesień. Zobacz przepis na pyszny obiad
- Kucharka, poetka i reformatorka. Eliza Acton budziła emocje jak Ćwierczakiewiczowa