MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jak przyrządzić boczniaki? Pyszne grzyby na rodzinny obiad. Zobacz przepisy z Jadłonomii i od Wegan Nerd

Anna Daniluk
Boczniaki są częstym składnikiem posiłków w diecie wegetariańskiej. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć przykładowe przepisy.
Boczniaki są częstym składnikiem posiłków w diecie wegetariańskiej. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć przykładowe przepisy. 123rf.pl/annapustynnikova
Wraz ze wzrostem zainteresowania wegetarianizmem, coraz chętniej sięga się po boczniaki. Nic w tym dziwnego. Boczniak jest grzybem niskokalorycznym i daje wiele możliwości kulinarnych. A przy tym jego konsystencja przypomina mięso. Zobaczcie, jakie właściwości ma boczniak i jak go przygotować.

W skrócie

Czym jest boczniak?

Boczniaki to grzyby, które w łatwy sposób można uprawiać w przy domowym ogródku. Podobnie jak w przypadku pieczarek, grzybnia sprzedawana jest do samodzielnej uprawy. Boczniak na co dzień rośnie w lasach z drzewami liściastymi. Najczęściej można znaleźć je pod:

  • bukiem,
  • grabem,
  • wierzbą
  • i brzozą.

Warto wiedzieć, że boczniak pasożytuje na drzewach. Szczególnie zobaczyć można je na spróchniałych i starych drzewach. Boczniak ze względu na swój wygląd nabawił się określenia ostrygowy. Nazwa wzięła się od pofalowanego kształtu.

Kliknij, aby zobaczyć przykładowe dania z boczniaków

Boczniak królewski
Innym rodzajem boczniaka jest boczniak królewski. Jest twardszy i bardziej aromatyczny od ostrygowego. Jego wygląd może być zwodniczy, bo przypomina borowika szlachetnego. Jednak w smaku i konsystencji nie ustępują boczniakowi ostrygowemu.

Boczniaki – właściwości grzybów

Boczniak jest znakomitym źródłem białka i soli mineralnych. Boczniaki są także bogate w lowastatynę uznaną za substancję obniżającą ciśnienie. Polecane są też osobom zmagającym się z cukrzycą. Jedząc boczniaki, dostarczamy organizmowi między innymi:

  • potasu,
  • cynku,
  • selenu,
  • wapnia,
  • sodu,
  • witamin z grupy B.

Warto wiedzieć, że boczniak jest grzybem niskokalorycznym. W 100 g znajduje się około 30 kalorii.

Zobacz także: Przepis na zapiekankę ziemniaczaną

Hodowla boczniaka

Uprawa boczniaka w domu nie musi być trudna. Wystarczy wybrać się do sklepu ogrodniczego lub przejrzeć strony sklepów internetowych i kupić wyselekcjonowaną grzybnię boczniaka. Można też próbować pobrać samodzielnie grzybnię z drzewa liściastego. W domu grzybnię najlepiej rozprowadzić na słomie. Grzyby, które kupimy w formie sadzonki (tzw. balotu), można od razu wsadzić do ziemi. Najlepiej rozrasta się w cienistym i bezwietrznym środowisku. Nie powinny być wystawione na bezpośredni deszcz, choć potrzebują wilgoci.

Boczniaki - przepisy

Jak zrobić boczniaki? Można je przygotowywać na różne sposoby. Najpopularniejszy jest boczniak w panierce, który smakiem przypomina kurczaka. Kolejnym daniem, które warto zjeść na bazie boczniaków, są flaczki z boczniaków, które doprawione majerankiem smakują niemal identycznie jak oryginał.

Czytaj także: Użyj zamiast bułki tartej i sera. Tani i zdrowy zamiennik odmładza, wspomaga pracę jelit, dodaje energii. Wypróbuj smaczne płatki drożdżowe

Jak inaczej przygotować boczniaki? Przepisy nie muszą być czasochłonne w przygotowaniu. Wśród nich znajdują takie jak:

  • makaron z boczniakami,
  • jajecznica z boczniakami,
  • gulasz z boczniaka,
  • zupa z boczniaków,
  • boczniaki smażone z cebulą,
  • kotlety z boczniaków,
  • śledzie z boczniaków,
  • sos z boczniaków.

Miłośnicy mięsa mogą zrobić wieprzowy gulasz z boczniakami. Fani kuchni węgierskiej mogą eksperymentować z przepisem na leczo z boczniakami. Jesienią polecamy zrobić sałatkę z gruszką z dodatkiem panierowanych boczniaków.

Boczniaki są częstym składnikiem posiłków w diecie wegetariańskiej. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć przykładowe przepisy.

Jak przyrządzić boczniaki? Pyszne grzyby na rodzinny obiad. ...

Pyszne frytki każdego dnia

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna