Spis treści
Dzień Polskiej Żywności. Tej produkujemy najwięcej w UE
15 marca przypada Światowy Dzień Praw Konsumenta, z kolei 25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności. To świetny pretekst, by uważniej robić zakupy. Sierpniowe święto zostało ustanowione w 2013 r. z inicjatywy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.
Jak podaje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, zajmujemy pierwsze miejsce w UE w produkcji:
- mięsa drobiowego,
- jabłek,
- buraka ćwikłowego,
- kapusty,
- niektórych owoców miękkich (tj.: porzeczek, wiśni i malin).
Polska jest także drugim co do wielkości producentem pieczarek, truskawek i borówek, trzecim – zbóż, rzepaku, mleka, ziemniaków, ogórków, buraka cukrowego i cukru (dane za 2021 r.).
Szukaj na etykiecie lub opakowaniu informacji o pochodzeniu produktu
Na barwnym opakowaniu i etykiecie nie zawsze dostrzeżemy w pierwszej chwili informację o tym, czy produkt jest polski. Producenci, osiedlowe sklepy i markety coraz częściej wybierają jasne komunikaty w tej sprawie, bo takiej żywności szukają klienci.
Schabowy z Belgii? Ziemniaki z Cypru? Coraz więcej z nas świadomie rezygnuje z takich zakupów. Dlatego biało-czerwona flaga coraz częściej pojawia się na etykietach przy owocach, warzywach, pakowanym mięsie. Świadomie czy przypadkowo, konsumenci są niekiedy wprowadzani w błąd, co po zgłoszeniach kontroluje Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Jak rozpoznać polską żywność?
„Podawanie informacji na temat żywności na etykiecie czy opakowaniu służy ochronie zdrowia konsumentów i umożliwia konsumentom dokonywanie świadomych wyborów spośród szerokiego asortymentu produktów znajdujących się na rynku” – wyjaśnia Główny Inspektorat Sanitarny. Podstawowe wymagania dotyczące znakowania żywności wynikają z prawa unijnego i krajowego.
Są 3 proste sposoby na potwierdzenie pochodzenia żywności:
- sprawdź kod kreskowy,
- szukaj oznaczeń graficznych,
- skanuj kod w aplikacji.
Kod kreskowy. Pod szeregiem kresek znajduje się ciąg liczb. Jeśli zaczyna się od "590", oznacza to, że produkt jest dystrybuowany przez firmę zarejestrowaną w Polsce, wyprodukowany na terenie Polski lub poza jej granicami. Dla przykładu, jeśli prefiks zaczyna się od "400" do "440" oznacza to, że towar jest dystrybuowany przez firmę zarejestrowaną w Niemczech.
Prefiks "590" wszystkiego jednak nie załatwia. Nie gwarantuje klientom, że każdy oznaczony nim produkt został wytworzony w Polsce i zarobi na nim polska firma. Warto sprawdzić na etykiecie dane adresowe firmy. Na opakowaniu może pojawić się także miejsce produkcji (dodatkowo). Pamiętajcie, że zagraniczna firma może mieć fabrykę w Polsce.
Szukaj oznaczeń. Szukajmy na opakowaniach lub etykietach napisów, np.:
- „Made in Poland”,
- „Wyprodukowano w Polsce”,
- „Produkt polski”,
- „Jestem z Polski”.
- „Polska Marka”.
Czasem są to symbole graficzne bez hasła, np. polska flaga, mapa naszego kraju.
Korzystaj z aplikacji w smartfonie i skanuj kody
Wystarczy za pomocą smartfona zeskanować kod kreskowy, by dostać szereg informacji o danym produkcie. Są do tego aplikacje, np.:
- Pola,
- Polskie Marki – tu wpisujemy nazwę produktu lub firmy.
Pomocne podczas zakupów mogą być też aplikacje:
- Wiesz, co jesz,
- Zdrowe Zakupy.
Oznaczenie „Produkt polski”
Od 1 stycznia 2017 roku ustawa wprowadza możliwość stosowania oznakowania „Produkt polski”. Trzeba jednak spełniać jednolite kryteria dotyczące dobrowolnego umieszczania tej informacji na opakowaniu.
Warunki są następujące: logo może znaleźć się na produktach, w których surowce rolne pochodzą z polskiej produkcji. W produktach przetworzonych dopuszczono użycie importowanych składników (np. przypraw, bakalii) w ilości do 25 proc. masy tych produktów, ale tylko wtedy, gdy składniki takie nie są wytwarzane w kraju.
Jakie informacje muszą znajdować się na opakowaniu żywności?
Żywność produkowana i sprzedawana na terytorium Polski musi być oznakowana w języku polskim. Czasem jest to dodatkowa naklejka, jeśli produkt pochodzi zza granicy. Żywność może być dodatkowo oznakowana również w innych językach. Jeśli produkowana jest na eksport, nie musi mieć oznakowania po polsku.
Rozporządzenie UE nr 1169/2011 określa, że w oznakowaniu żywności – na etykietach, opakowaniach – obowiązkowe jest podanie m.in. takich informacji, jak:
- nazwa żywności,
- wykaz składników,
- ilość żywności netto,
- data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia,
- wartość odżywcza,
- nazwa lub firma i adres podmiotu, który wprowadza produkt do obrotu.
To jeszcze nie koniec obowiązków producenta. Musi on podać informacje o substancjach lub produktach powodujących alergie lub reakcje nietolerancji, które zostały użyte przy wytworzeniu lub przygotowywaniu żywności, i nadal są obecne w produkcie gotowym (nawet w zmienionej formie). Większość środków spożywczych jest objęta obowiązkiem podawania informacji o wartości odżywczej, podaje GIS.
Dodatkowe oznaczenia na żywności:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM125EMH MilkShake
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
kup teraz

SMEG SMF02PKEU Pastelowy róż
Robot kuchenny Smeg SMF02PKEU, pastelowy różPromoc…
kup teraz

SMEG SMF03PKEU Pastelowy Róż
Rodzina produktówMikser planetarnyMoc (W)800...
kup teraz

SMEG SMF03PBEU Pastelowy błękit
Moc 800 W; Płynna regulacja prędkości; Misa o poje…
kup teraz

Clatronic KM 3709 szary
Robot kuchenny Clatronic KM 3709 1000W Robot kuche…
kup teraz

KitchenAid 5KSM185PSEGR Szary
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
iPolitycznie - Jeśli KE nas nie posłucha, będziemy żądać rekompensat