Jak ugryźć ser koryciński? Właśnie powstaje o tym książka

Julia Szypulska
Udostępnij:
Z serem korycińskim można zrobić babeczki, sałatkę, a nawet deser. Prawie setka przepisów znajdzie się w specjalnej książce kucharskiej.

To nowy pomysł na promocję gminy. Ale też kultywowanie tradycji, z której słynie. Sery to - wraz z truskawkami i tkaniną dwuosnowową - „towar eksportowy” gminy.

- Jesteśmy w trakcie sesji zdjęciowej do książki - mówi Beata Matyskiel, szefowa Gminnego Ośrodka Kultury, Sportu i Turystyki w Korycinie. - Chcemy, żeby to było profesjonalnie przygotowane, piękne wydawnictwo.

Na pomysł wpadły członkinie Stowarzyszenia „Korycinianki”. Panie codziennie przygotowują po kilka potraw, następnie przyjeżdża fotograf. Sesja zdjęciowa odbywa się w plenerze, a potrawy są pięknie podane na zastawie z motywami ludowymi. Na zdjęciach są też wyroby z tkaniny dwuosnowowej.

- Przepisy zbieraliśmy od mieszkańców całej gminy. Mam nadzieję, że wyczerpaliśmy temat - śmieje się Beata Matyskiel. - Są pomysły na dania wytrawne, jak i te mniej oczywiste. Być może nie każdy wie, że sera korycińskiego można użyć także do deseru.

Stąd przepisy zostały podzielone na kilka grup, począwszy od przekąsek przez zupy i dania główne do deserów

- Wszystkie są wypróbowane - zapewnia szefowa GOKSiT-u.

W książce „100 sposobów na ser koryciński” każdy przepis będzie zilustrowany zdjęciem i przetłumaczony na język angielski. W planie jest wydanie 1500 egzemplarzy. Władze gminy i samorząd województwa podlaskiego będą je dawać jako prezenty gościom lub w formie nagród w różnych konkursach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze 4

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

s
stara baba

Ser koryciński najlepiej ugryzać zembamy.

Ino trza je mieć.

h
hm
W dniu 07.08.2017 o 11:39, kyuft napisał:

Kiedys byl smaczny, jeszcze na Jurowieckiej kupywalem!!! Teraz to jest guma wyjeta z wody ble!!!!

od lat kupuje , a ser wędzony jest najwyższej klasy . W Warszawie za kg sera Korycińskiego placi się ponad 40 zl i jest chętnie kupowany.

k
kyuft

Kiedys byl smaczny, jeszcze na Jurowieckiej kupywalem!!! Teraz to jest guma wyjeta z wody ble

!!!!

T
Tkaczka

Zagłębie tkaniny dwuosnowowej to Janów! to tam jest skupisko tkaczek tak jak i "Białousy koło Korycina" leżące w gminie Janów Po co chwalić się nie swoim?

 

Przejdź na stronę główną Gazeta Współczesna
Dodaj ogłoszenie