MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jak uratować tłusty gulasz? Oto 3 niezawodne sposoby na jego odchudzenie. Te triki warto zapamiętać

Anna Daniluk
Czasem użyte mięso sprawia, że gulasz jest zbyt tłusty i wygląda nie apetycznie. Oto sposoby na zrobienie pysznego dania.
Czasem użyte mięso sprawia, że gulasz jest zbyt tłusty i wygląda nie apetycznie. Oto sposoby na zrobienie pysznego dania. 123rf.com/fanfo/zdjęcie ilustracyjne
Domowy gulasz to gęsta, rozgrzewająca potrawa wywodząca się z kuchni węgierskiej. Jednak każdy kraj, w tym Polska, ma swoje unikalne wersje i korzysta z wyjątkowych składników. Poza warzywami istotne jest użycie jakościowego mięsa. Jednak ono potrafi sprawić, że gulasz jest zbyt tłusty i trudny do przełknięcia. Poznaj 3 sprawdzone patenty na uratowanie za tłustego gulaszu.

W skrócie:

Zbyt duża ilość tłuszczu może zepsuć zarówno smak, jak i estetyczną prezentację dania. Poza tym trzeba pamiętać, że będzie on ciężkostrawny. Gulasz zazwyczaj jest zbyt tłusty przez nieodpowiednie dobranie mięsa. Otłuszczone kawałki mięsa takie jak boczek, wołowina i wieprzowina, w trakcie długiego rozpuszczają tłuszcz, który wypływa na wierzch potrawy. Co więcej, olej lub smalec używany do podsmażania mięsa i warzyw również osiada na powierzchni dania. Poznaj sprawdzone wskazówki potrzebne do uratowania obiadu.

Ratowanie gulaszu – zdejmowanie tłuszczu łyżką

Najłatwiejszym sposobem na odtłuszczenie gulaszu jest dokładne zebranie tłuszczu łyżką. Najlepiej zrobić to po ostudzeniu potrawy, gdy tłuszcz zaczyna wyraźnie oddzielać się od ugotowanego posiłku. Niektóre gospodynie robią to pod koniec gotowania, ale znacznie efektywniejszym sposobem jest zrobienie tego na chłodnym daniu.

Zbyt tłusty gulasz – chłodzenie w lodówce

Jeszcze prostszą metodą, choć wymagającą czasu na odtłuszczenie gulaszu jest schłodzenie. Po wystudzeniu w temperaturze pokojowej wstaw garnek lub pojemnik do przechowywania żywności z gulaszem do lodówki. Dzięki temu łatwo zdejmiesz z wierzchu oddzielony płat tłuszczu. Ten sposób jest bardziej precyzyjny, niż zbieranie łyżką. W szybki sposób usuniesz cały tłuszcz z domowego gulaszu.

Dodatek surowego ziemniaka

Wystarczy obrać ziemniak i pokroić go w ćwiartki. Surowy ziemniak ma zdolność wchłaniania tłuszczu, więc dodanie go do gulaszu na 10-15 minut może pomóc w absorbowaniu części nadmiaru tłuszczu. Po tym czasie ziemniak należy usunąć, aby nie zmienił smaku potrawy.

Niech te trzy banalnie proste i najczęściej stosowane sposoby pomogą ci uratować zbyt tłusty gulasz. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna