W skrócie:
Delikatny omlet z twarogiem i jabłkami jest świetnym rozwiązaniem na śniadanie, podwieczorek lub lekką kolację. Dzięki dodaniu twarogu zyskuje jeszcze więcej białka. To również świetna opcja dla osób dbających o zdrową dietę, gdy dodasz do niego mąkę pełnoziarnistą. Twaróg jest doskonałym źródłem wapnia, a jabłka dostarczają błonnika, co sprawia, że danie jest lekkostrawne i sycące. Szczególnie polecam podawać je z masłem orzechowym, które pozwoli nasycić się nim na długo.
Omlet twarogowy z jabłkami – prosty przepis na śniadanie
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
2 jajka,
100 g twarogu półtłustego,
1 półsłodkie jabłko,
1 łyżeczka masła klarowanego do smażenia,
1 łyżeczka miodu,
1 łyżka mąki pszennej, owsianej lub orkiszowej,
szczypta cynamonu,
szczypta soli,
1 łyżeczka cukru waniliowego.
Jak zrobić omlet twarogowy z jabłkami?
Sposób przygotowania:
Na początku dokładnie umyj jabłko, obierz ze skórki i pokrój w małą kostkę.
W międzyczasie rozgrzej patelnię o grubym dnie na niskiej mocy palnika.
W średniej misce rozmieszaj jajka przy pomocy metalowej rózgi, dodaj do nich twaróg, mąkę oraz szczyptę soli. Możesz także dodać cukier waniliowy.
Wszystkie składniki precyzyjnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
Na rozgrzaną patelnię dodaj masło, a następnie ułóż pokrojone jabłka. Podsmażaj je przez około 2–3 minuty, aż lekko zmiękną i nabiorą złocistego koloru.
W tym momencie możesz dodać miód, aby dodać słodyczy.
Gdy kawałki jabłka będą zarumienione, na patelnię wylej przygotowaną masę jajeczną z twarogiem.
Zmniejsz moc palnika do średniego poziomu i smaż omlet przez 3 minuty z jednej strony.
Kiedy brzegi zaczną się ścinać, delikatnie przewróć omlet na drugą stronę i smaż jeszcze przez około 2 minuty.
Gotowy omlet twarogowy z jabłkami przełóż na talerz.
Przed podaniem możesz oprószyć go dodatkowo mielonym cynamonem, posmarować masłem orzechowym i polać płynnym miodem.
Gotowy omlet twarogowy podawaj natychmiast z kubkiem gorącej herbaty.
Dietetyczny omlet twarogowy
Możesz także przyrządzić omlet twarogowy z samych ubitych białek. Wtedy będzie puszysty i kremowy. Jeśli chcesz przygotować omlet bezglutenowy, skorzystaj z mąki kukurydzianej lub owsianej. W sezonie poza jabłkami do omletu możesz użyć śliwek, gruszek, a nawet plasterków banana.
Niech ten prosty przepis zainspiruje cię do zrobienia śniadania w jesiennym klimacie. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!