Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jarzyny są świetne - pod warunkiem, że dobrze traktowane

oprac. (jaw)
Gotowe mieszanki mrożonych warzyw to dobry sposób na przygotowanie szybkiego i zdrowego posiłku
Gotowe mieszanki mrożonych warzyw to dobry sposób na przygotowanie szybkiego i zdrowego posiłku
Przez niewiedzę i pośpiech możemy stracić dużo z wartości odżywczych warzyw

Zawartość witamin i minerałów zależy od procesu przetworzenia warzyw. Najzdrowsze są - oczywiście - warzywa spożywane na surowo, jednak osoby chore oraz dzieci nie zawsze chcą i mogą jeść je w tej postaci.

Wysoka temperatura, zbytnie rozdrobnienie produktów lub ich gotowanie w dużej ilości wody sprawiają, że warzywa tracą swoje cenne właściwości. Jak przygotować obiad, aby strata wartości odżywczych była jak najmniejsza?

Mycie

Warzywa liściaste płuczemy delikatnie uważając, aby nie pognieść i nie połamać liści. Warzywa korzeniowe szorujemy szczoteczką, aby usunąć z nich resztki ziemi - w tym także nawozów. Pamiętając o tym, że moczenie warzyw powoduje utratę witamin i związków mineralnych, płuczmy je szybko w bieżącej wodzie.

Obieranie

Najwięcej witamin znajduje się pod skórką - starajmy się więc obierać warzywa jak najcieniej. I to przyrządami nierdzewnymi, bowiem żelazo niszczy wiele witamin.

Gotowanie

Obrane warzywa od razu wrzucajmy do niewielkiej ilości gorącej wody i gotujmy krótko, aż do uzyskania odpowiedniej miękkości. Wszystkie warzywa gotujemy pod przykryciem.

Wyjątek stanowią warzywa kapustne, które w początkowym okresie (przez kilka minut) należy gotować w otwartym garnku.

Nie rozdrabniać

Stratę witamin ogranicza gotowanie warzyw w całości. Rozdrabniamy je dopiero po zdjęciu z ognia. Podobnie postępujemy z sałatkami - kroimy lub rozdrabniamy ich składniki tuż przed podaniem, polewając tłuszczem, który zapobiega utlenianiu się witamin.

A może mrożone?

Do właściwości odżywczych warzyw nie trzeba nikogo przekonywać. W sytuacji, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie wartościowego posiłku, można skorzystać z gotowych mrożonek, które dzięki odpowiednim procesom technologicznym są równie cennym źródłem witamin i minerałów.

Zbierane "w sezonie" a następnie mrożone warzywa charakteryzują się wysokimi walorami odżywczymi, których nie tracą nawet w warunkach chłodniczych. I w przeciwieństwie do wiosennych nowalijek nie zawierają szkodliwych chemikaliów.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna