MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jesienią piekę frytki z dyni do obiadu. Poznaj patent, aby ograniczyć użycie tłuszczu. Chrupiąca przekąska z piekarnika

Anna Daniluk
Domowe frytki z dyni to jesienny rarytas. Podaj go na rodzinny obiad.
Domowe frytki z dyni to jesienny rarytas. Podaj go na rodzinny obiad. freepik.com/Racool studio/zdjęcie ilustracyjne
Klasyczne frytki to frykas przygotowywany z ziemniaków. Jednak jesienią warto przełamać ten schemat i zrobić frytki z dyni. Możesz użyć dyni hokkaido lub zrobić frytki z dyni piżmowej. Ta druga po upieczeniu będzie mieć zwartą strukturę. Poznaj przepis na przekąskę dla całej rodziny.

W skrócie:

Domowe frytki z dyni to nie tylko interesująca odmiana od tradycyjnych frytek, ale także świetny sposób na zwiększenie ilości zjadanych warzyw w codziennym jadłospisie. Co więcej, dynia jest źródłem błonnika, witaminy A i  C. Dodatkowo, dzięki użyciu frytkownicy beztłuszczowej lub tradycyjnego piekarnika możesz istotnie zmniejszyć ilość użytego tłuszczu. Wystarczy oblać pokrojoną dynię w słupki 3 łyżkami oleju, wymieszać i dokładnie obtoczyć w przyprawach. Następnie należy przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub w szufladę frytkownicy beztłuszczowej. W takiej wersji zyskasz aromatyczny dodatek do mięsa lub w ramach samodzielnej przystawki.

Frytki z dyni – prosty przepis na obiad

Liczba porcji: dla 2 osób.

Czas przygotowania: 25 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 średnia dynia piżmowa,

  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,

  • 1 łyżeczka soli,

  • 1/2 łyżeczki pieprzu,

  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,

  • 1/4 łyżeczki cynamonu,

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich.

Jak zrobić frytki z dyni?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku obierz dynię piżmową ze skórki, usuń nasiona (pestki) i pokrój warzywo w słupki.

  2. Frytki mają mieć jednakową grubość i wielkość, aby upiekły się w jednym czasie.

  3. W misce wymieszaj olej lub oliwę z przyprawami na jednolitą marynatę.

  4. Wrzuć pokrojoną dynię i dłońmi dokładnie wymieszaj frytki, aby tłuszcz całkowicie pokrył warzywa.

  5. Przełóż je do frytkownicy beztłuszczowej lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

  6. Piecz przez 20 minut w 200°C, po 10 minutach przemieszaj frytki i piecz aż do zarumienienia.

  7. Takie frytki z dyni smakują najlepiej natychmiast po upieczeniu. Zachęcam do podawania ich z domowym ketchupem lub sosem czosnkowym.

Upieczone frytki z dyni możesz posypać przed podaniem posiekaną natką pietruszki i drobno startym parmezanem. Sprawdzi się też inny długo dojrzewający smak typu bursztyn. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna