W skrócie:
Domowe frytki z dyni to nie tylko interesująca odmiana od tradycyjnych frytek, ale także świetny sposób na zwiększenie ilości zjadanych warzyw w codziennym jadłospisie. Co więcej, dynia jest źródłem błonnika, witaminy A i C. Dodatkowo, dzięki użyciu frytkownicy beztłuszczowej lub tradycyjnego piekarnika możesz istotnie zmniejszyć ilość użytego tłuszczu. Wystarczy oblać pokrojoną dynię w słupki 3 łyżkami oleju, wymieszać i dokładnie obtoczyć w przyprawach. Następnie należy przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub w szufladę frytkownicy beztłuszczowej. W takiej wersji zyskasz aromatyczny dodatek do mięsa lub w ramach samodzielnej przystawki.
Frytki z dyni – prosty przepis na obiad
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 25 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
1 średnia dynia piżmowa,
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
1 łyżeczka soli,
1/2 łyżeczki pieprzu,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
1/4 łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka ziół prowansalskich.
Jak zrobić frytki z dyni?
Sposób przygotowania:
Na początku obierz dynię piżmową ze skórki, usuń nasiona (pestki) i pokrój warzywo w słupki.
Frytki mają mieć jednakową grubość i wielkość, aby upiekły się w jednym czasie.
W misce wymieszaj olej lub oliwę z przyprawami na jednolitą marynatę.
Wrzuć pokrojoną dynię i dłońmi dokładnie wymieszaj frytki, aby tłuszcz całkowicie pokrył warzywa.
Przełóż je do frytkownicy beztłuszczowej lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz przez 20 minut w 200°C, po 10 minutach przemieszaj frytki i piecz aż do zarumienienia.
Takie frytki z dyni smakują najlepiej natychmiast po upieczeniu. Zachęcam do podawania ich z domowym ketchupem lub sosem czosnkowym.
Upieczone frytki z dyni możesz posypać przed podaniem posiekaną natką pietruszki i drobno startym parmezanem. Sprawdzi się też inny długo dojrzewający smak typu bursztyn. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!