Bułka z kotletem z mięsa wołowego, która jeszcze niedawno była synonimem niezdrowego fast foodu, dziś stała się symbolem modnego jedzenia i jest mianowanym się królem food trucków.
Słowo hamburger wywodzi się od befsztyka z siekanej wołowiny – hamburger steak, którego w Stanach Zjednoczonych rozpowszechnili niemieccy imigranci z Hamburga. Wymyślenie bułki z grillowanym mięsem przypisuje się Fletcherowi Davisowi, który w 1904 roku zaproponował gościom swojej restauracji grzankę z mielonym kotletem, sałatą, musztardą i majonezem oraz duńskiemu imigrantowi Louisowi Lassenowi, który sprzedawał podobne kanapki już w 1900 roku, jednak nie nazywano ich jeszcze hamburgerami.
Danie zyskało ogromną popularność dzięki sieciom fast food, w których menu figuruje w różnych odmianach – hamburger, chickenburger czy fishburger.
Zobacz też: Dzień Hamburgera. Kochamy burgery, bo są smaczne. Choć tuczą (wideo)
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?