Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jesteśmy rekordzistami

d
archiwum
Polska jest, obok Czech, największym producentem karpia w UE.

Znaczące ilości produkują jeszcze Niemcy, Węgry i Litwa. Roczna produkcja karpia handlowego w Polsce waha się w granicach 15-23 tys. ton i praktycznie w całości przeznaczona jest na rynek krajowy.

Z danych Instytutu Rybactwa Śródlądowego wynika, że w 2013 r. w Polsce wyprodukowaliśmy 18,8 tys. ton karpia, tj. ok. 1 tys. ton więcej niż w 2012 r. Przewiduje się, że wielkość produkcji w 2014 r. będzie zbliżona i wyniesie około 19 tys. ton. Karp, wraz z pstrągiem tęczowym, to główne gatunki ryb polskiej akwakultury.

W naszym kraju jest około 400 gospodarstw karpiowych, dostarczających na rynek ryby konsumpcyjne, a także obsadowe i zarybieniowe. Stawy karpiowe najczęściej skupione są w kompleksy zajmujące powierzchnię nawet kilku tysięcy hektarów. Z ponad 70 tys. ha ich powierzchni użytkowane jest ok. 75 proc. Największe skupiska stawów karpiowych znajdują się w województwach południowych i centralnych.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna