Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jeżeli jesienią często chorujesz, codziennie jedz cebulę i czosnek

sxc.hu
Cebula chroni m.in. przed zwyrodnieniową chorobą stawów.
Cebula chroni m.in. przed zwyrodnieniową chorobą stawów. sxc.hu
Warzywa cebulowe, takie jak czosnek, pory, szczypior i cebula dodają potrawom nie tylko wyrazistego smaku. Zawierają one przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwutleniające związki. A jaki wpływ na nasze zdrowie mają granaty, jagody i ziarna?

Nawet jeśli sięgniemy daleko wstecz, zauważymy, że w ciągu całej swojej historii ludzkość była świadoma, że te pokarmy posiadają wartość leczniczą i były częścią codziennej diety. W średniowieczu na przykład ludzie rozpoznawali fakt, że cebula i czosnek wspierają odporność i pomagają szybciej wyzdrowieć w przypadku złapania infekcji. My straciliśmy już kontakt z wiedzą mówiącą o używaniu pokarmu jako lekarstwa, ale odpowiednie naturalne pożywienie naprawdę jest naszym najlepszym remedium.

Dzięki badaniom epidemiologicznym odkryto, że zwiększone spożywanie warzyw cebulowych pod każdym względem przyczynia się do obniżenia ryzyka powstawania nowotworów. Ta ochrona wynika z zawartości organicznych związków siarki, które są uwalniane, gdy kroimy, miażdżymy lub przeżuwamy te warzywa. Podobnie jak w przypadku rodziny zielonych warzyw krzyżowych, ściany komórkowe warzyw cebulowych zawierają enzym zwany alliną, który jest odpowiedzialny za ten kwaśny siarczany zapach, który wyciska nam z oczu łzy. Reakcja chemiczna, która zachodzi na kuchennym blacie, w tym samym momencie wywołuje szczypanie twoich oczu i tworzy budujące odporność związki siarki. Związki te zapobiegają rozwijaniu się nowotworów poprzez niwelowanie substancji rakotwórczych, mają też właściwości hamujące angiogenezę, które zatrzymują wzrost komórek nowotworowych poprzez zapobieganie zaopatrywaniu ich w krew.

Najnowsze badania sugerują, że te organiczne związki siarki zawarte w warzywach z rodziny cebulowych mają również właściwości przeciwzapalne, które chronią przed chorobą zwyrodnieniową stawów i zapobiegają infekcjom. Gdy spożywamy organiczne związki siarki oraz glikoproteiny zawarte w warzywach cebulowych, związki te współpracują z innymi mikroelementami pokarmowymi, by wzmacniać odporność i zapobiegać chorobom. Gdy spożycie warzyw cebulowych zostało zbadane szczegółowo podczas międzynarodowych badań kontrolnych, wykazano, że w grupie osób, które spożywały najwięcej warzyw cebulowych, było o ponad połowę mniej przypadków nowotworów niż u osób, które rzadko jadły te warzywa. Tu mamy szczegółowe dane: redukcja nowotworu okrężnicy o 56 proc., redukcja nowotworu jajnika o 73 proc., redukcja nowotworu przełyku o 88 proc., redukcja nowotworu prostaty o 71 proc., redukcja nowotworu żołądka o 50 proc. Przebadane tu osoby, które spożywały najwięcej warzyw cebulowych, jadły tygodniowo siedem lub więcej porcji złożonych z 80 gramów tych warzyw (czyli około 1 szklanki posiekanych warzyw cebulowych dziennie); konsumenci najmniejszych ilości jedli mniej niż jedną taką porcję tygodniowo.

OWOCE JAGODOWE I GRANATY- SUPERBOHATEROWIE

Granat jest niezwykłym, starożytnym owocem, rośnie na małych, wieloletnich drzewkach uprawianych w całej Azji i krajach śródziemnomorskich, daleko na północ aż po Himalaje. Ze względu na coraz większą rozpoznawalność jego zdrowotnych właściwości, obecnie uprawia się go również w Kalifornii i innych miejscach na południu Stanów Zjednoczonych.

W ubiegłym dziesięcioleciu opublikowano liczne badania nad przeciwutleniającymi, przeciwnowotworowymi i przeciwzapalnymi właściwościami granatów. Skupiono się w nich na zapobieganiu nowotworom, chorobom sercowo-naczyniowym, cukrzycy, impotencji, infekcjom bakteryjnym odpornym na antybiotyki, uszkodzeniom skóry wywołanym działaniem promieni ultrafioletowych (...). Nasiona i sok z granatu mają cenne właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe, w tym zdolność kontroli nad namnażaniem się komórek nowotworowych, ich cyklem ataku i angiogenezą. (...) Sok z granatu zawiera takie przeciwutleniacze, jak rozpuszczalne polifenole, kwasy garbnikowe (taniny), antocyjany, a badania na myszach i ludziach wskazują, że ma on właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwmiażdżycowe. Poniższa lista, sporządzona na podstawie wyników ostatnich badań, przedstawia kilka korzyści spożywania nasion i soku z granatu:

- Granat hamuje rozwój nowotworu piersi, prostaty, okrężnicy, białaczki, zapobiega również pobudzaniu wzrostu guzów u zwierząt laboratoryjnych.

- Granat hamuje enzymy rozprzestrzeniające angiotensynę i naturalnie obniża ciśnienie krwi.

- Silne związki przeciwutleniające w granacie odwracają zmiany miażdżycowe i redukują nadmierną krzepliwość krwi i zlepianie się płytek krwi, czynniki, które mogą prowadzić do zawałów serca i zatorów.

- Granaty zawierają związki przypominające estrogen, które pobudzają produkcję serotoniny, oraz receptory estrogenu łagodzące objawy depresji i pomagające w budowaniu masy kostnej u zwierząt laboratoryjnych.

- Granat redukuje uszkodzenia tkanek u osób, które mają problemy z nerkami, zmniejsza występowanie infekcji.
Na końcu listy naprawdę imponująca informacja: granat wspomaga kondycję serca. Pacjenci cierpiący na ciężkie zatory tętnicy szyjnej otrzymywali codziennie przez cały rok porcję soku z granatu mniejszą niż 30 ml. Spowodowało to nie tylko obniżenie ich ciśnienia krwi o ponad 20 proc., lecz także zmniejszenie zmian miażdżycowych o 30 proc. (...).

Barwne owoce jagodowe posiadają cenne właściwości, podobne do tych, jakie ma granat (...) Pierwsze spostrzeżenie o oddziaływaniu owoców jagodowych na nowotwory pojawiło się w latach 80., gdy naukowcy odkryli w wielu owocach i warzywach (w tym w granatach) kwas elagowy hamujący rozwój guzów. Następnie odkryto, że jagody zawierają bardzo duże ilości kwasu elagowego oraz że jeżyny mają go najwięcej spośród wszystkich jagód i owoców. Później odkryto, że owoce jagodowe zawierają również wiele innych przeciwnowotworowych fitoskładników, takich jak cała gama antocyjanów o silnych właściwościach przeciwnowotworowych. Wszystkie owoce jagodowe i ich soki to superpokarmy - zaliczamy do nich borówki amerykańskie, leśne czarne jagody, maliny, jeżyny, jagody acai, jagody goji, owoce czarnego bzu i truskawki.

ZIARNA: BRAMA DO ZDROWIA

Orzechy i ziarna są tak bogate w tłuszcze i białka, jak produkty zwierzęce, ale ich wpływ na ciało jest zupełnie inny. Zamiast wspierać rozwój chorób poprzez spożywanie zwierzęcych białek i tłuszczu, jedzmy orzechy i ziarna, bo zapobiegają im i powodują cofanie się chorób. Setki badań medycznych wykazały ich działanie polegające na radykalnym przedłużaniu życia i ochronie przed chorobami (...).

Spójrzmy, co mają do zaoferowania różne rodzaje ziaren:

Siemię lniane zaopatruje nas nie tylko w kwasy tłuszczowe omega-3; jest również bogate w lignany oraz ich kleje roślinne poprawiające perystaltykę jelit. Siemię lniane i ziarna sezamu zawierają więcej lignanów niż jakiekolwiek inne pokarmy. Te roślinne związki łączą się z receptorami estrogenu i wpływają na zahamowanie skutków działania estrogenu (wspierającego rozwój nowotworów) na tkanki piersi, mają również silne właściwości przeciwutleniające. Jeśli nie lubisz używać ich w całości, najlepiej jeśli samodzielnie zmielesz w domu świeże ziarna. Warte podkreślenia są wyniki badań pokazujące, że podawanie siemienia lnianego kobietom z nowotworem piersi powoduje zahamowanie rozwoju guza i przedłuża życie, w porównaniu z kobietami, które go nie spożywały.

Ziarna słonecznika są niezwykle bogate w witaminę E, selen, żelazo i inne minerały. 22% kalorii ziaren słonecznika pochodzi z zawartego w nich białka, zawierają też bardzo dużo aminokwasów tryptofanu tworzących białka, dzięki czemu są zdrowym rozwiązaniem dla wegetarian, wegan, semiwegetarian (osób, które czasami robią wyjątki w swojej wegetariańskiej diecie) i wszystkich, którzy zdrowo się odżywiają, bo dają im pewność, że organizm otrzymuje dostateczną ilość białka.

Ziarna dyni są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, są bogate w fitoskładniki, cynk, wapń i żelazo.

Ziarna sezamu zawierają więcej wapnia niż jakikolwiek inny pokarm na świecie. Co ciekawe, nie tylko mają niezwykle wysoką zawartość w pełni przyswajalnych witamin z grupy E, lecz także zwiększają w organizmie aktywność biologiczną witaminy E. Naturalna witamina E to złożona, rozpuszczalna w tłuszczach struktura chemiczna, która zawiera alfa-, beta-, gamma- i delta-tokoferole oraz tokotrienole obecne w liściach i nasionach sezamu. Nie jest to jedynie przeciwutleniacz i neutralizator wolnych rodników, ponieważ reguluje również aktywność układu odpornościowego i jest kluczowa dla naszego życia. Jej korzyści nie są równe tym uzyskiwanym przy pomocy syntetycznej witaminy E, która zawiera zwykle tylko jeden lub dwa izomery naturalnej witaminy E. Porównywanie naturalnej witaminy E z jej syntetycznym odpowiednikiem jest jak porównywanie prawdziwego konia z zabawką. Sezamina - sezamowy lignan również wykazuje korzystne efekty w poprawie równowagi hormonalnej w okresie pomenopauzalnym, zwiększa aktywność przeciwutleniającą w obrębie komórek i jednocześnie zmniejsza ryzyko nowotworu piersi i obniża poziom cholesterolu.

Czytaj e-wydanie »

Oferty pracy z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna