Opowiada, że gotowanie zawsze sprawiało jej dużo przyjemności. Postanowiła więc na tym zarabiać. I nie narzeka.
– Teraz moja pasja jest moją pracą – mówi. – A przy okazji pozwala trochę dorobić.
Gospodyni ze Starego Berezowa wykorzystuje m.in. swoje stare przepisy, obecne w rodzinie od pokoleń.
– Marcinek to pradawny przepis z naszego regionu – mówi Joanna Kuzyka.
Natomiast nowych inspiracji szuka w książkach, u znajomych, u rodziny (cioci, babci).
Z ciast tradycyjnych robi łamaniec (jest to ciasto drożdżowe – rodzaj kołacza) oraz grzybki z ciasta kruchego.
- Widać powrót do tradycji, zapotrzebowanie na ciasta pieczone według starych receptur jest coraz większe – mówi gospodyni ze Starego Berezowa.
– Nowoczesnością świat się zachłysnął, a teraz wracamy do naturalnych rzeczy, znanych.
(koci)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?