W skrócie:
Tradycyjne faworki przygotowuje się z ciasta, które kilkakrotnie tłucze się wałkiem i składa, by nadać mu lekkości i wbić między jego warstwy jak najwięcej powietrza. Następnie należy je bardzo cienko rozwałkować, usmażyć w głębokim tłuszczu i posypać cukrem pudrem.
Proponuję jednak dużo szybsze w przygotowaniu i równie smaczne faworki z ciasta francuskiego, które wystarczy upiec w piekarniku. Są mniej tłuste, tańsze i łatwiejsze w przygotowaniu. Możesz zrobić je na ostatnią chwilę, tuż przed przybyciem gości. Zachęcamy też do wypróbowania ekspresowych rogalików z czekoladą z ciasta francuskiego.
Przepis na faworki z ciasta francuskiego
Czas przygotowania: 5 minut + 10 minut pieczenia,
porcja: na 24 faworki,
poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- ok. 1 łyżka cukru pudru.
Jak zrobić faworki z ciasta francuskiego w piekarniku?
- Rozłóż ciasto francuskie i pokrój je w paski.
- Długi pasek przetnij na pół na dwa krótsze. Każdy natnij po środku.
- Skręć ciasto na kształt faworków – przełóż jeden koniec ciasta przez nacięcie.
- Ułóż faworki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 210 stopni Celsjusza przez 10 minut.
- Gotowe faworki posyp obficie cukrem pudrem.
Sprawdź także: Przepis na rurki z kremem. Oto deser z bitą śmietaną
Karnawałowe faworki z ciasta francuskiego. Przepis na apetyc...
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:
Gotuj smacznie i zdrowo!
kup najtaniej

Joseph Joseph Nest Trzyczęściowy Zestaw Do Gotowania Na Parze (40083)
kup najtaniej

Emile Henry Ceramiczna Forma Do Pieczenia Chleba Grafitowa (eh795504)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym