Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Karol Okrasa poprowadził warsztaty dla podlaskich Kół Gospodyń Wiejskich. Wspólnie przygotowywali bliny w oryginalnej odsłonie (zdjęcia)

Magda Ciasnowska
Magda Ciasnowska
Wojciech Wojtkielewicz
Koła Gospodyń Wiejskich spotkały się na warsztatach z Karolem Okrasą. Mistrz kuchni zaproponował podlaskimi gospodyniom faszerowane bliny.

W poniedziałek (6.06) w tykocińskim alumnacie spotkały się panie (i jeden pan), z działających w podlaskich miejscowościach Kół Gospodyń Wiejskich. Okazją były warsztaty kulinarne, prowadzone przez mistrza kuchni, a zarazem Honorowego Ambasadora Województwa Podlaskiego - Karola Okrasę.

Wydarzenie odbyło się pod nazwą „Promocja przetwórstwa oraz produktów lokalnych i regionalnych w województwie podlaskim”. I to właśnie wykorzystanie tego, co daje Podlasie i nawiązując przy tym w nowoczesny sposób do lokalnej tradycji kulinarnej, było motywem przewodnim poniedziałkowego spotkania.

Okrasa zaproponował uczestnikom warsztatów zrobienie blinów z farszem z kiszonej kapusty podsmażonej na miodzie, z dodatkiem kaszanki, podanych z wędzoną rybą.

- To co tu robimy, być może wygląda na eksperyment. Jednak tak naprawdę robimy to, co cały świat robił z kuchnią od zawsze - szukamy najciekawszych i najsmaczniejszych połączeń. A mając w ręku taki skarb, jak Podlaski Produkt Lokalny, aż chce się z niego stworzyć coś co może zaskoczyć - przyznaje Karol Okrasa. - Chcę pokazać, że ten świat będzie absolutnie piękny, jeżeli odzwyczaimy się troszkę od codzienności, od tych utartych schematów. Albo te utarte schematy, takie jak np. bliny, posłużą nam jako źródło inspiracji i stworzymy z nich coś zupełnie nowego.

W warsztatach wzięli udział przedstawiciele 14 podlaskich Kół Gospodyń Wiejskich.

- Takie spotkania bardzo poszerzają naszą kulinarną wiedzę. Jednak to nie znaczy, że pan Karol Okrasa czegoś się od nas nie dowie. Możemy uczyć się od siebie nawzajem i przenosić niektóre elementy do swoich kuchni - mówi Wioletta Sangar z Koła Gospodyń Wiejskich w Sochoniach.

Razem Kołami Gospodyń Wiejskich swoje kulinarne umiejętności sprawdzali także Sebastian Łukaszewicz, wicemarszałek województwa podlaskiego oraz Mariusz Dudziński, burmistrz Tykocina.

Zobacz też:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Karol Okrasa poprowadził warsztaty dla podlaskich Kół Gospodyń Wiejskich. Wspólnie przygotowywali bliny w oryginalnej odsłonie (zdjęcia) - Kurier Poranny

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna