Kartacze i kiszka z grilla

Katarzyna Łuszyńska
Od lewej: Andrzej Fiedoruk, znawca kuchni regionalnej i członkowie grupy Fair Play Crew
Od lewej: Andrzej Fiedoruk, znawca kuchni regionalnej i członkowie grupy Fair Play Crew
Udostępnij:
Nagrywany przy Pałacu Branickich odcinek programu kulinarno-podróżniczego „Polski grill” zostanie wyemitowany w najbliższą sobotę, o godz. 17.30 w TVP 1

- Podczas nagrania spróbowaliśmy tradycyjnych podlaskich potraw w wydaniu grillowym - opowiada Wojciech Blaszko ze słynnej białostockiej grupy tanecznej Fair Play Crew. - Na planie spędziliśmy kilka godzin, ale dzięki pysznemu jedzeniu i opowieściom o kuchni podlaskiej, zabytkach i historii regionu czas minął błyskawicznie - dodaje.

Program „Polski grill” emitowany jest od początku lipca i prowadzi go restaurator Artur Moroz. Dotychczas widzowie poznali tradycyjne potrawy m.in. z okolic Płocka i Pomorza, które smakują świetnie także po „wrzuceniu” na grilla. Podczas programu przy grillu nie stoi kucharz, ale uczestniczący w nagraniu goście.

Odcinek, który będzie można obejrzeć w sobotę, nagrywany był w lipcu w ogrodzie Pałacu Branickich. Oprócz Wojciecha Blaszki, wzięli w nim udział także jego koledzy z Fair Play Crew, znawcy kuchni regionalnej - Arleta Żynel i Andrzej Fiedoruk, a także urodzona w Białymstoku aktorka Monika Dryl.

- Na stole znalazło się wszystko, co warto zjeść podczas wizyty w naszym województwie, czyli kartacze, kiszka i babka ziemniaczana oraz kołduny - wymienia Blaszko. - Nie zabrakło również sękacza, rydzów czy korycińskich truskawek - dodaje.

Rafał Rudnicki, zastępca prezydenta Białegostoku uważa, że program jest świetną okazją do promocji miasta i regionu. A to dlatego, że Podlaskie słynie z dobrej kuchni i jest tu wiele miejsc, które watro pokazać przyjezdnym. Tego samego zdania jest też Wojciech Blaszko.

- Podlasie ma ogromny potencjał kulinarny i turystyczny - twierdzi współzałożyciel Fair Play Crew. - Jeździmy z zespołem po całym świecie i muszę przyznać, że w zestawieniu z krajami, które odwiedziliśmy, nie ma takiego drugiego miejsca jak Podlasie. Dlatego powinniśmy je promować. I ja to robię. Zachwalam piękną przyrodę, pyszną kuchnię, a przede wszystkim gościnnych ludzi, którzy tu mieszkają. Poza tym, zapraszam na wydarzenia, które się tutaj odbywają - dodaje Blaszko.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Gazeta Współczesna
Dodaj ogłoszenie