Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Karteczewo2011. Takie kartacze tylko w Gołdapi

Paweł Tomkiewicz [email protected]
Kartaczewo2011. Kartacze lubią wszyscy, duzi i mali. W ubiegłym roku najmłodszym uczestnikom gołdapskiej imprezy zjedzenie kartoflano-mięsnej kluski z okrasą zajmowało nieco ponad 20 sekund.
Kartaczewo2011. Kartacze lubią wszyscy, duzi i mali. W ubiegłym roku najmłodszym uczestnikom gołdapskiej imprezy zjedzenie kartoflano-mięsnej kluski z okrasą zajmowało nieco ponad 20 sekund. UM Gołdap
Niedziela zapowiada się niezwykle smakowicie. Ełczanie będą zajadać się rybami, a gołdapianie przysmakiem z ziemniaka.

Ile czasu zajmuje zjedzenie kartacza? Okazuje się, że dla ich prawdziwych miłośników niewiele. W ubiegłym roku Janina Puszko, Mistrzyni Świata w tej konkurencji pochłonęła kartoflano-mięsną kluchę w 17,37 sekundy. Natomiast Mistrzem został Paweł Mazalewski. Zjadł dwa kartacze w 56,7 sekundy.

Jedyna taka impreza na świecie
Gołdap słynie z wyjątkowych konkursów. W minioną niedzielę odbywał się tam jedyny w Europie i drugi na świecie po Japonii konkurs krzyku. Każdy, kto odwiedzi to przygraniczne miasto w niedzielę, będzie miał okazję przyłączyć się do Regionalnego Festiwalu Pogranicza "Kartaczewo 2011". Impreza w tym roku została połączona ze spotkaniem promocyjno-informacyjnym Platformy EGO SA, czyli projektu partnerskiego pięciu miast: Ełku, Gołdapi, Olecka, Suwałk i Augustowa.

Festiwal rozpocznie się o godz. 11 na placu w centrum Gołdapi. Podczas imprezy zostanie wyjawiona Wielka Tajemnica Tworzenia Kartaczy, poznamy też wyniki konkursu na Mistrza kartaczy wśród restauratorów i mieszkańców. Do rywalizacji o tytuł Mistrza Świata w Jedzeniu Kartaczy, jako pierwsze o 15 staną dzieci. Godzinę później w zawodach wezmą udział panie, a o 17 mężczyźni.

Na zakończenie imprezy najedzeni gołdapianie będą mogli posłuchać koncertu Zbigniewa Wodeckiego.

Kulinarne skarby jezior
Gdy gołdapianie będą zajadać się kartaczami, ełczan czeka inna uczta. W Centrum Edukacji Ekologicznej o godz. 16 rozpocznie się Frutti di Lago czyli kulinarne skarby jezior.

O 16.30 ełczanie będą mogli podziwiać umiejętności Grzegorza Łapanowskiego, kucharza i dziennikarza kulinarnego współpracującego m.in. ze stacjami KUCHNIA.TV i TVN. Godzinę później zaprezentuje ryby słodkowodne i pokaże, jak powinno się je filetować.

Natomiast o godz. 18 odbędzie się otwarty turniej na potrawy z ryb przygotowywane w warunkach polowych.
Frutti di Lago to kolejna ełcka impreza przygotowana z myślą o smakoszach. We wrześniu czeka nas jeszcze "Fiesta Kartofella" - impreza, na której będzie można zasmakować przeróżnym potraw z ziemniaka.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna