Pogoda dopisała, a XVI Jarmark Kresowy - Święto Ziemniaka przyciągnął dużą widownię. Mieszkańcy, zebrani w centrum miasta, wspólnie bawili się do późnych godzin wieczornych.
- Jest bardzo wesoło, zupełnie tak, jak kiedyś - mówi Henryka Sobecka, rodowita moniecczanka. - Nie było tylko tylu straganów - dodaje.
Tak jak i w ubiegłym roku, święto przybrało formułę jarmarku. Przy al. Niepodległości w Mońkach stanęło ok. 50 straganów wystawców z całej Polski.
Spośród nich jury wybrało zdobywców "Złotej Bulwy" w czterech kategoriach: najładniejsze stoisko, najsmaczniejsza potrawa z ziemniaka, najlepsza potrawa i produkt regionalny.
W pierwszej kategorii wygrała Grupa Krypniańskich Kobiet Przebojowych, które na swoim stanowisku oferowały własnoręcznie przygotowane pamiątki i babkę ziemniaczaną. Panie z Krypna wspólnie z Jadwigą Dębowską z Łazów podzieliły też pierwszą nagrodę w kategorii najsmaczniejsza potrawa z ziemniaka. Za najlepszą potrawę lokalną uznano nalewkę z suszonych śliwek Heleny Pezowicz ze Złocielca, a za najlepszy produkt regionalny - tkaninę artystyczną Ryszarda Korytowskiego z Będzina.
Wszystkim tym atrakcjom towarzyszyły przeboje biesiadne, staropolskie oraz rosyjskie w wykonaniu wokalistek z zespołu Babska Biesiada z Zamościa
Zebrani widzowie mogli też obserwować pokaz kulinarny w wykonaniu szefów kuchni: Artura Sienkiewicza z Karczmy Wojciecha oraz Roberta Szałabskiego z Bartlowizny.
Jednak najwięcej emocji wśród uczestników święta wzbudziły II Mistrzostwa Polski w Jedzeniu Babki Ziemniaczanej oraz występ zespołu The Sound of BONEY M. Pod sceną zebrali się zarówno starsi, jak i młodsi miłośnicy dyskotekowego grania.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?