MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kiedy zbierać cebulę? Tak poznasz, że już pora wyrywać ją z ziemi. Nie przepad tego momentu

Agata Wodzień-Nowak
Jak mają się Twoje grządki warzywne? Cebula jest gotowa do zbioru?
Jak mają się Twoje grządki warzywne? Cebula jest gotowa do zbioru? unsplash/Markus Spiske
Jak rozpoznać, że cebula jest gotowa do zbioru i jak ten zbiór powinien wyglądać? To często zadawane pytania przez początkujących działkowców i ogrodników. Sprawdź zatem, kiedy zbierać cebulę. Jest jednym z najpowszechniej uprawianych warzyw w Polsce. Ma szerokie zastosowanie w kuchni, a nawet próbujemy leczyć nią jesienne dolegliwości. Jeśli zbiór przebiegnie w odpowiednim terminie i prawidłowo, cebulą z własnej grządki będzie można zajadać się przez kolejny rok.

Spis treści

Po wielu tygodniach lub nawet miesiącach pracy nad uprawą warzyw przychodzi czas na zbiory.

Rolnicze uprawy cebuli zajmowały w ostatnich latach średnio ok. 20 tys. hektarów, wynika z danych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Nie uwzględnia się tu przydomowych ogródków i działkowych grządek, na których uprawiamy cebulę na własne potrzeby. Gdy okres wegetacyjny dla tego warzywa będzie się kończył, potwierdzenie znajdziemy w postaci załamującego się szczypioru.

Kiedy zbierać cebulę i jak rozpoznać, że już dojrzała?

Zdaniem ekspertów najlepszy moment zbioru cebuli to ten, kiedy 70-80 proc. roślin na plantacji ma załamany szczypior i jednocześnie 3-4 liście na każdej roślinie są jeszcze zielone. Optymalny termin zbioru cebuli przeznaczonej do przechowywania co roku będzie nieco inny, ze względu na przebieg warunków atmosferycznych. Zazwyczaj ten moment przypada na sierpień i początek września, gdy mowa o cebuli z siewu lub późno sadzonej.

W 2024 r. zbiór może odbyć się wcześniej ze względu na przyspieszoną wegetację. Jak pamiętamy, wiosna zaczęła się wcześnie, potem zakłócona przymrozkami.

Ze zbiorem nie czekaj zbyt długo, na przykład do zupełnego zaschnięcia szczypioru i ponownego ukorzenienia się cebuli. Powoduje przerwanie okresu spoczynku, skrócenie okresu przechowania oraz wcześniejsze wyrastanie szczypioru.

Cebulę zbieraj w dwóch etapach. Jak długo podsuszać?

W Polsce powszechnie stosujemy 2-etapowy zbiór cebuli. Poza dojrzałością samego warzywa istotne są również warunki atmosferyczne. Najkorzystniejsza jest pogodna i bezdeszczowa aura z łagodnym wiatrem.

  • Pierwsza faza – wykopanie cebuli i pozostawienie jej na świeżym powietrzu dla wstępnego podsuszenia przez 7-10 dni.
  • Druga faza – zbiór cebuli do skrzynek lub przewiezienie do przechowalni, piwnicy.

Po przesuszeniu cebuli pod gołym niebem delikatnie oczyść cebulę z zaschniętej ziemi i przełóż do przewiewnych skrzynek.

Jeśli cebulę po wyrwaniu zostawisz na ziemi dłużej, możesz doprowadzić do pogorszenia jakości suchej łuski (nierównomierne wybarwienie, ciemne plamy spowodowane rozwojem chorób pasożytniczych, spękanie łuski), zazielenienie łuski mięsistej, wtórnego wytwarzania korzeni oraz silnego porażenia przez szarą pleśń w czasie dalszego jej przechowywania.

Przeczytaj też: Obok czego sadzić fasolę? Poznaj najlepsze sąsiedztwo i listę roślin, których lepiej obok unikać

Przechowywanie cebuli po zbiorze z pola

Optymalna temperatura przechowywania cebuli to 0 stopni Celsjusza, wilgotność względna powietrza w granicach 65-75 proc. Cebula może być również przechowywana w stanie zamrożonym w stałej temperaturze -2° do -3°C. Długość okresu przechowania wynosi 8-12 miesięcy.

Cebula przeznaczona do przechowywania powinna mieć liście i zewnętrzne łuski zupełnie suche. Wybierając cebule do przechowywania, odrzuć te z widocznymi uszkodzeniami oraz z grubą szyjką.

Podobnie wygląda zbiór w przypadku czosnku

Bardzo popularnym dodatkiem do wielu dań kuchni polskiej, obok cebuli, jest oczywiście czosnek. Moment gotowości do zbioru również wskazuje załamany szczypior, około 50 proc. całej uprawy. Tu jednak ważne zastrzeżenie. W przypadku czosnku wytwarzającego kwiatostany szczypior się nie załamuje.

Zasychające liście wskażą, że jest gotowy do zbioru. Tak jak cebulę, czosnek także dosusz kilka dni na powietrzu przy słonecznej pogodzie. Potem trzeba obciąć korzenie na długość 1 cm a szczypior na 2-4 cm. Czosnek zawieś w suchym pomieszczeniu.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna