Kiełbasa, miód, sękacz i rejbak zostały docenione na poznańskiej Polagrze i nagrodzone prestiżową nagrodą Kulinarnej Perły

Barbara Kociakowska
Barbara Kociakowska
Zaktualizowano 
Od lewej Joanna Czarkowska z PODR w Szepietowie; Krzysztof (masarnia Biebrzańskie Smaki); Monika Kosiorek-Olbryś; Teresa Biziewska; Mirosława Ramatowska - PODR w Szepietowie (PZDR Kolno); Małgorzata Wojtach A Fatyga/PODR Szepietowo
Cztery produkty regionalne z województwa podlaskiego otrzymały podczas poznańskiej Polagry Kulinarne Perły. Te prestiżowe nagrody trafiły do: Małgorzaty Ostapowicz (Agroturystyka Leśny Dworek) za miód majowy leśny, Małgorzaty Wojtach za kiełbasę biebrzańską podsuszaną, Moniki Kosiorek-Obryś (zajazd Herbu Wielbut) za rejbak, Teresy Biziewskiej za sękacza. Natomiast Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie otrzymał Klucz do Polskiej Spiżarni, nagrodę przyznawaną za działania na rzecz zachowania dziedzictwa kulinarnego.

- Klucz do spiżarni jest honorowym wyróżnieniem osób i instytucji, które wspierają rozwój oraz promocję produktu regionalnego – mówi Joanna Czarkowska z PODR Szepietowo. – A my bardzo się angażujemy w organizację konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo.

PODR podejmuje też szereg innych działań mających na celu wsparcie producentów wytwarzających produkty tradycyjne produkty – m. in. Organizuje szkolenia, wyjazdy studyjne.

Perła to prestiżowa nagroda przyznawana w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki regionów, który jest organizowany przez Polska Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Finał konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo - Smaki Regionów...

Małgorzata Ostapowicz, właścicielka gospodarstwa agroturystycznego Leśny Dworek w Kryłatce w tym roku zdobyła ją po raz trzeci. Wcześniej docenione zostały: biebrzański leszcz w zalewie octowej oraz pasztet z dzika, natomiast w tym roku miód majowy leśny. Czym wyróżnia się nagrodzony miód?

- Pasieka znajduje się u nas na podwórku i jest ze czterech stron otoczona lasem – opowiada pani Małgorzata. – Poza tym w naszej miejscowości znajduje się bardzo dużo certyfikowanych gospodarstw ekologicznych.

Dodaje, że miód zbierany był w czasie, gdy kwitły maliny, kruszyna oraz czarne jagody, których jest bardzo dużo w okolicznych lasach.

- Nasz pasieka jest nieduża, więc jest bardzo zadbana, dopatrzona, zajmuje się tym mój mąż. – Mówi Małgorzata Ostapowicz. - Nie sprzedajemy miodu, serwujemy go gościom odwiedzającym nasze gospodarstwo agroturystyczne.

Według właścicielki gospodarstwa Leśny Dworek, Perła jest bardzo ważną nagrodą. Dlatego też swoimi Perłami Kulinarnymi chwali się w mediach społecznościowych, a goście, którzy przyjeżdżają do Kryłatki, mają okazję spróbować nagrodzonych potraw.

Kolejną Perłą pochwalić się może Małgorzata Wojtach. Dwa lata temu dostała ją za biebrzańską palcówkę ze Szpakowa, a w tym roku za kiełbasę biebrzańską podsuszaną. Jest to ta sama kiełbasa, tyle, że jest oferowana w sprzedaży świeża i podsuszana.

- Podsuszana kiełbasa biebrzańska może leżeć bardzo długo, nawet pół roku – mówi Małgorzata Wojtach. – Wytwarzamy ją tradycyjną metodą, dodajemy tylko sól, pieprz, majeranek, czosnek, a wędzimy, bez odparzania, dymem olchowym.

W małej masarni "Biebrzańskie smaki" w Szpakowie tygodniowo wytwarzanych jest 25 rodzajów różnych wędlin, wszystkie są produkowane na bazie własnego surowca.

Produkty tradycyjne i regionalne wpisują się w nowe tendencje konsumenckie

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 1

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

s
sd

Z Podlasia czy z woj. podlaskiego? Ręce opadają..

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3