Rośnie liczba potraw z Podlaskiego wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Ostatnio na tę listę trafiły cztery nowe produkty.
Jednym z takich przysmaków są ciastka ze skwarkami, które wpisano na listę w kategorii: wyroby piekarnicze i cukiernicze.
ZOBACZ TAKŻE: Trzy nowe produkty tradycyjne z Podlaskiego na ministerialnej liście
Produkty z Podlasia na Liście Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
– To takie ciastka „z biedy”. Po świniobiciu wytapiano tłuszcz, pozostawały z tego skwarki i aby nie marnować niczego, wypiekano takie wytrawne ciastka – wyjaśniała Anna Gąsowska, która serwuje tę potrawę w swoim gospodarstwie „Siedlisko u Gąski” w miejscowości Idźki-Wykno. – Dodawano do nich odrobinę cukru, ale bardzo niewiele, bo cukier wówczas był produktem luksusowym.
Do katalogu wprowadzono też dwie potrawy w kategorii: gotowe dania i potrawy. To drożdżowe oładzie i świeżonka.
Oładzie to podłużne placki z ciasta drożdżowego, na mące, mleku i jajkach smażone w głębokim tłuszczu na złoto. Podawane na słodko, z cukrem pudrem, konfiturami albo miodem. Jak wyjaśniała Marianna Rogało właścicielka gospodarstwa agroturystycznego „Biebrzańskie Eldorado” w Dolistowie Starym, dla wszystkich, którzy wychowali się nad Biebrzą to od pokoleń wypiek niezbędny na niedzielę, przybycie gości, na deser albo śniadanie.
Drugim produktem z tej kategorii jest świeżonka. Historia tej potrawy jest ściśle związana ze zwyczajem wiejskiego świniobicia.
– To kawałki mięsa wieprzowego podsmażanego z cebulą i duszonego z dodatkiem prostych przypraw – informowała Urszula Zawadzka z restauracji „Kuchnia Dobromil” w Bielsku Podlaskim.
Czwartym produktem (kategoria: napój) jest podlaski kwas chlebowy. Obok miodu syconego jest wskazywany w wielu źródłach, jako jeden z najstarszych napojów wyrabianych przez Słowian. Monika Parowska z firmy Casablanca Catering, która zajmuje się produkcją napoju, wyjaśniała, że powstaje on w procesie fermentacji palonego chleba żytniego drożdży i cukru, nie zawiera żadnych konserwantów i sztucznych barwników, przez co ma charakterystyczny kwaśno-słodki smak.
PRZECZYTAJ TAKŻE: Kiełbasa, miód, sękacz i rejbak zostały docenione na poznańskiej Polagrze i nagrodzone prestiżową nagrodą Kulinarnej Perły
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?