Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kolejne sukcesy podlaskich producentów na Polagrze Food. Mamy "Perły"

Redakcja
MTP
Aż cztery " Perły" trafiły do podlaskich wytwórców regionalnych produktów żywnościowych. W historii konkursu przedstawiciele województwa podlaskiego po raz pierwszy zostali nagrodzeni tak licznie. "Perła" to nagroda w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”,. Tegoroczny finał konkursu odbył się 20 września podczas Targów „Samki Regionów” w Poznaniu,

Laureatami zostali Biruta Zimnicka (Buraki, gm. Puńsk) za ser owocowy „oboliu suris”, Małgorzata Ostapowicz (Leśny Dworek, Kryłatka, gm. Sztabin) za pasztet z dzika, Tomasz Siergiejewicz za szczupaka faszerowanego pieczonego w tataraku (restauracja Syta Panna, Łomża) i Grażyna Putkowska za ser nadbużański dojrzewający (Rotki, gm. Drohiczyn).

 

O nagrodę „Perły” może ubiegać się producent dla swojego wyrobu nagrodzonego we wcześniejszych edycjach konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo w etapach wojewódzkich. Podstawowym celem przedsięwzięcia jest identyfikacja i promocja rodzimych produktów regionalnych, wyrosłych z polskiej, lokalnej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur.

Źródło: PODR

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna