Laureatami zostali Biruta Zimnicka (Buraki, gm. Puńsk) za ser owocowy „oboliu suris”, Małgorzata Ostapowicz (Leśny Dworek, Kryłatka, gm. Sztabin) za pasztet z dzika, Tomasz Siergiejewicz za szczupaka faszerowanego pieczonego w tataraku (restauracja Syta Panna, Łomża) i Grażyna Putkowska za ser nadbużański dojrzewający (Rotki, gm. Drohiczyn).
O nagrodę „Perły” może ubiegać się producent dla swojego wyrobu nagrodzonego we wcześniejszych edycjach konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo w etapach wojewódzkich. Podstawowym celem przedsięwzięcia jest identyfikacja i promocja rodzimych produktów regionalnych, wyrosłych z polskiej, lokalnej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur.
Źródło: PODR
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?