Bitwa Regionów to ogólnopolski konkurs, w którym reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich przygotowują regionalną potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty. W Bitwie Regionów mogą brać udział drużyny składające się z maksymalnie trzech osób.
Konkurs jest przeprowadzany w trzech etapach. Pierwszy to weryfikacja zgłoszeń w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa. Drugi – rywalizacja w poszczególnych województwach. Zespół, który przygotuje najlepszą potrawę i otrzyma największą liczbę punktów, przejdzie do finału. W woj. podlaskim finał wojewódzki będzie miał miejsce podczas targów Polska Smakuje, które odbędą się w dn. 6-7 lipca w Augustowie. Natomiast najlepsze drużyny z całego kraju będą rywalizować we wrześniu br. podczas targów „Smaki Regionów” w Poznaniu.
Przypomnijmy, ze w ubiegłym roku w finale konkursu „Bitwa Regionów-bitwa na smaki” najlepsza okazała się ekipa z woj. podlaskiego – Stowarzyszenie „Podlaski szlak kulinarny” w Szepietowie. Przygotowała ona udziec z dzika na rejbaku oblany leśnym sosem.
Podlaski Szlak Kulinarny, tworzą podlascy producenci lokalnych wyrobów kulinarnych, które są dziedzictwem kulinarnym naszego regionu i wytwarzane są od dziesiątków lat według przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur. Szlak został podzielony na e spiżarnie wyróżniające się własną, lokalną specyfiką. Są tu wyroby kuchni polskiej, litewskiej, białoruskiej, tatarskiej, cygańskiej.
Wojciech Kędzia, dyr. OT KOWR o konkursie Bitwa regionów - bitwa smaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?