Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Konkurs o Chochlę Prezydenta Ełku. Kulinarne wariacje na temat warzyw

him
Ełk
Ełk W. Jakubicz
Tematem przewodnim kulinarnej rywalizacji restauratorów i mieszkańców będą dania wegetariańskie.

Konkurs o Chochlę Prezydenta Ełku rozpoczyna cykl kulinarnych imprez w mieście. Każdy, kto lubi gotować i dobrze zjeść, powinien przyjść w niedzielę na plac Jana Pawła II o godz. 15.

Do wczoraj do konkursu mogli się zgłaszać restauratorzy z sześciu powiatów: ełckiego, piskiego, oleckiego, giżyckiego, gołdapskiego i grajewskiego. Kucharze przygotują na niedzielę dania "Zielono na talerzu". Do piątku czas na zgłoszenia mają mieszkańcy. Zadanie konkursowe polega na przyniesieniu deseru domowej produkcji (ciasta lub ciastka), do którego produkcji wykorzystano warzywa.

W trakcie niedzielnej imprezy nie zabraknie atrakcji - pokaz kulinarny poprowadzi Monika Mrozowska, mieszkańcy będą mogli wziąć udział w konkursach i zabawach z atrakcyjnymi nagrodami, oprawę muzyczną zapewni ełcki zespół Quintertonic.

Będzie to już dziesiąta edycja imprezy. Przed rokiem tematem kulinarnej rywalizacji były smaki Wschodu. Do konkursu stanęły cztery restauracje i grupa uczniów z Zespołu Szkół nr 6. Najlepsze danie - różne rodzaje sushi z warzywnymi sajgonkami i krewetkami po japońsku, przygotowała restauracja Szuszi.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna