To proste ciasto. Potrzebujemy tylko mąkę dobrej jakości, drożdże, mleko (najlepiej takie z gospodarstwa), jaja i cukier.
– Ciasto trzeba długo wygniatać, dosypując mąkę – zdradza przepis na udany korowaj .
Dodaje ona, że każdy korowaj jest inny. Nie zdarzyło się jej jeszcze upiec dwóch identycznych.
Kiedyś robieniem korowaja zajmowały się kobiety zamężne. Natomiast dziewczyny robiły tzw. korowajczyki – drobne ozdoby z ciasta drożdżowego. Piekły je swoim drużbantom. Korowajczyki rozdawało się dzieciom oraz tzw. stójce – czyli ludzim, którzy nie byli zaproszeni na wesele, a tylko przychodzili popatrzeć.
Dziś pani Helena korowaje piecze także na wesela. Tyle, że teraz to efektowne drożdżowe ciasto zastępuje chleb, którym wita się parę młodą.
Ale korowaj zamawiany jest u niej także na różnego rodzaju uroczystości: dożynki, imprezy folklorystyczne.
Jej korowaj zajął w tym roku 1. miejsce w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” (na szczeblu wojewódzkim)
Przepis na korowaja mielnickiego
Składniki:
- 1 kg mąki,
- 10 dag drożdży (przygotować je tak jak na ciasto drożdżowe),
- 5 jaj,
- 0,5 kostki masła,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mleka
Wykonanie:
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Połączyć z 1 kg mąki. Przykryć ściereczką i poczekać aż masa podwoi swoją objętość. Trzymać w ciepłym miejscu.
Następnie dodać masło, cukier lub miód, jajka i resztę mąki.
Ugniatamy, aż ciasto zacznie się odklejać od ręki. Ponownie przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż ciasto wyrośnie.
Po wyrośnięciu nadajemy odpowiedni kształt i szybko je przyozdabiamy z ciasta nieco ściślejszego. Ciasto najlepiej upiec w piecu chlebowym.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?