Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Korowaj wraca do łask. Ty też możesz go zrobić - podajemy przepis

Redakcja
Korowaj to tradycyjne drożdżowe ciasto, kiedyś na weselach zastępowało tort. Co jest potrzebne, aby go wykonać? O to zapytaliśmy Helenę Datczuk z Moszczony Królewskiej (gm. Mielnik), specjalistkę od wypieku korowaja mielnickiego.

To proste ciasto. Potrzebujemy tylko mąkę dobrej jakości, drożdże, mleko (najlepiej takie z gospodarstwa), jaja i cukier.
Ciasto trzeba długo wygniatać, dosypując mąkę – zdradza przepis na udany korowaj .  
Dodaje ona, że każdy korowaj jest inny. Nie zdarzyło się jej jeszcze upiec dwóch identycznych. 
Kiedyś robieniem korowaja zajmowały się kobiety zamężne. Natomiast dziewczyny robiły tzw. korowajczyki – drobne ozdoby z ciasta drożdżowego. Piekły je swoim drużbantom. Korowajczyki rozdawało się dzieciom oraz tzw. stójce – czyli ludzim, którzy nie byli zaproszeni na wesele, a tylko przychodzili popatrzeć. 

Dziś  pani Helena  korowaje piecze także na wesela. Tyle, że teraz to efektowne drożdżowe ciasto zastępuje chleb, którym wita się parę młodą.

Ale korowaj zamawiany jest u niej także na różnego rodzaju uroczystości: dożynki, imprezy folklorystyczne.
Jej korowaj zajął w tym roku 1. miejsce w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” (na szczeblu wojewódzkim) 

Korowaj wraca do łask. Ty też możesz go zrobić - podajemy przepis

Przepis na korowaja mielnickiego
 

Składniki:

  •  1 kg mąki, 
  •  10 dag drożdży (przygotować je tak jak na ciasto drożdżowe), 
  •  5 jaj, 
  •  0,5 kostki masła, 
  •  1 szklanka cukru, 
  •  1 szklanka mleka

 Wykonanie: 

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Połączyć z 1 kg mąki. Przykryć ściereczką i poczekać aż masa podwoi swoją objętość. Trzymać w ciepłym miejscu.
 Następnie dodać masło, cukier lub miód, jajka i resztę mąki.
 Ugniatamy, aż ciasto zacznie się odklejać od ręki. Ponownie przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż ciasto wyrośnie.
Po wyrośnięciu nadajemy odpowiedni kształt i szybko je przyozdabiamy z ciasta nieco ściślejszego. Ciasto najlepiej upiec w piecu chlebowym.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna