W Kruszewie atrakcji nie brakowało. Były stoiska z tradycyjną żywnością: m.in. wędlinami, chlebami, potrawami tatarskimi, miodami, występy zespołów folklorystycznych i discopolowych oraz liczne konkursy. Oczywiście motywem przewodnim był słynny kruszewski ogórek. W konkursie „Figurka z ogórka” najmłodsi tworzyli prawdziwe dzieła sztuki. A hodowcy mogli pochwalić się m.in. swoimi największymi okazami. I tak, największego ogórka (ważył 2 kg) wyhodował Wiesław Konopko z Łomży, najdłuższego (54 cm) Jerzy Sokół z Kruszewa, a najdziwniejszego Natalia Kucińska.
Choć ten sezon był dla plantatorów ogórków bardzo trudny ze względu na suszę , uspokajają oni, że Kruszewskich Ogórków Herbowych na pewno nie zabraknie.
Podkreślają, że sekret dobrego smaku tkwi nie tylko w samym procesie kiszenia, ale także odpowiedniej hodowli (na naturalnym nawozie, bez oprysków).
Swój przepis na kiszone ogórki zdradzają Jolanta i Kazimierz Zagórscy z Kruszewa.
Jak mówią jest on bardzo prosty. Potrzebne są: woda, sól, koper, czosnek i oczywiście dobre ogórki. Aby zrobić solankę na 10 l. wiaderko Zagórscy dają 0,8 kg soli. Do tego dodają tylko koper i czosnek (trzeba pamiętać, że to nadaje ogórkom aromat). Pan Kaziemierz do swoich kiszonych ogórków nie dodaje chrzanu. – Mój ojciec go nie dawał, jak też nie daję – mówi.
Trzeba jednak pamiętać, że gwarancją na uzyskanie dobrych kiszonych ogórków jest dobry surowiec.
Barbara Kociakowska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?