Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kruszewskie ogórki przyciągnęły prawdziwe tłumy

Redakcja
Mieszkańcy okolicznych gmin i Białegostoku przyjechali do Kruszewa, by kupić tradycyjną żywność oraz miło spędzić niedzielę
Mieszkańcy okolicznych gmin i Białegostoku przyjechali do Kruszewa, by kupić tradycyjną żywność oraz miło spędzić niedzielę Andrzej Zgiet
Tysiące osób odwiedziło wczoraj Kruszewo, gdzie odbywał się Dzień Ogórka . Wszyscy poszukiwali słynnych kiszonych ogórków oraz innych regionalnych przysmaków. Na tej imprezie jestem pierwszy raz – mówi Andrzej Antoniuk z Białegostoku – A kruszewskie ogórki są jedne z najlepszych jakie jadłem. Impreza też jest bardzo fajna.Pan Andrzej z Kruszewa wyjeżdżał z reklamówką pełną kiszonych ogórków i kapusty.

W Kruszewie atrakcji nie brakowało. Były  stoiska z tradycyjną żywnością: m.in. wędlinami, chlebami, potrawami tatarskimi, miodami, występy zespołów folklorystycznych i discopolowych oraz liczne konkursy. Oczywiście motywem przewodnim był słynny kruszewski ogórek. W konkursie „Figurka z ogórka” najmłodsi tworzyli prawdziwe dzieła sztuki. A hodowcy mogli pochwalić się m.in. swoimi największymi okazami. I tak, największego ogórka (ważył 2 kg) wyhodował Wiesław Konopko z Łomży, najdłuższego (54 cm)  Jerzy Sokół z Kruszewa, a najdziwniejszego Natalia Kucińska

Choć ten sezon był dla plantatorów ogórków bardzo trudny ze względu na suszę , uspokajają oni, że Kruszewskich Ogórków Herbowych na pewno nie zabraknie.

 

Podkreślają, że sekret dobrego smaku tkwi nie tylko w samym procesie kiszenia, ale także odpowiedniej hodowli (na naturalnym nawozie, bez oprysków). 

Swój przepis na kiszone ogórki zdradzają Jolanta i Kazimierz Zagórscy z Kruszewa.
Jak mówią jest on bardzo prosty. Potrzebne są: woda, sól, koper, czosnek i oczywiście dobre ogórki. Aby zrobić solankę na 10 l. wiaderko Zagórscy dają 0,8 kg soli. Do tego dodają  tylko koper i czosnek (trzeba pamiętać, że to nadaje ogórkom aromat). Pan Kaziemierz do swoich kiszonych ogórków nie dodaje chrzanu. – Mój ojciec go nie dawał, jak też nie daję – mówi. 
Trzeba jednak pamiętać, że gwarancją na uzyskanie dobrych kiszonych ogórków jest dobry surowiec.

Barbara Kociakowska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna