Każdy, kto w sobotę odwiedził Kruszyniany nie miał czego żałować.
Festiwal Kultury i Tradycji Tatarów, organizowany przez Dżennetę Bogdanowicz z Jurty Tatarskiej, po raz kolejny przyciągnął tysiące osób. Można było obejrzeć pokaz tańców tatarskich i indonezyjskich, postrzelać z łuku, pojeździć konno. Zgromadzonych zachwycił pokaz działań wojennych XVII-wiecznej Komputowej Chorągwi im. Stefana Czarnieckiego.
Nie zabrakło także degustacji potraw i to nie tylko tatarskich, ale też indonezyjskich. Wielkie gotowanie w Kruszynianach poprowadził Maciej Nowak z Dzień Dobry TVN. Szczególne zainteresowanie wzbudziła gotowana w wielkim kotle zupa czynaki.
- Zupa, jak wiele potraw tatarskich, zawiera dużo mięsa, a przy tym jest bardzo smaczna - chwali Maciej Nowak, który już od dawna zachwyca się kuchnią pani Dżennety.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?