Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kruszyniany: Postrzelać z łuku jak prawdziwy Tatar (zobacz zdjęcia)

(azda)
B. Maleszewska
Festiwal Kultury i Tradycji Tatarów, organizowany przez Dżennetę Bogdanowicz z Jurty Tatarskiej, po raz kolejny przyciągnął tysiące osób.
Dni Kultury TatarskiejB. Maleszewska

Dni Kultury Tatarskiej

Każdy, kto w sobotę odwiedził Kruszyniany nie miał czego żałować.

Festiwal Kultury i Tradycji Tatarów, organizowany przez Dżennetę Bogdanowicz z Jurty Tatarskiej, po raz kolejny przyciągnął tysiące osób. Można było obejrzeć pokaz tańców tatarskich i indonezyjskich, postrzelać z łuku, pojeździć konno. Zgromadzonych zachwycił pokaz działań wojennych XVII-wiecznej Komputowej Chorągwi im. Stefana Czarnieckiego.

Nie zabrakło także degustacji potraw i to nie tylko tatarskich, ale też indonezyjskich. Wielkie gotowanie w Kruszynianach poprowadził Maciej Nowak z Dzień Dobry TVN. Szczególne zainteresowanie wzbudziła gotowana w wielkim kotle zupa czynaki.

- Zupa, jak wiele potraw tatarskich, zawiera dużo mięsa, a przy tym jest bardzo smaczna - chwali Maciej Nowak, który już od dawna zachwyca się kuchnią pani Dżennety.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna