Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kto nie powinien jeść truskawek? Osoby z tymi chorobami powinny trzymać się od nich z daleka

Izolda Hukałowicz
Izolda Hukałowicz
Kto nie powinien jeść truskawek? Sprawdź, które schorzenia wykluczają z diety ich spożywanie.
Kto nie powinien jeść truskawek? Sprawdź, które schorzenia wykluczają z diety ich spożywanie. Pixabay
Polacy kochają truskawki. Sezon na te pyszne owoce trwa i skwapliwie z niego korzystamy. Są jednak osoby, które nie powinny jeść truskawek, gdyż może to dla nich skończyć się poważnymi problemami zdrowotnymi. Jakie choroby wykluczają jedzenie truskawek? Sprawdź w naszym artykule.

Truskawki to jedne z najpyszniejszych owoców, po które ochoczo sięgamy w okresie późnej wiosny i lata. Poza walorami smakowymi posiadają też wiele bezcennych właściwości zdrowotnych. Jak się jednak okazuje, nie wszyscy mogą raczyć się nimi bez konsekwencji. Kto nie powinien jeść truskawek? Sprawdź w galerii zdjęć, które schorzenia wykluczają z diety ich spożywanie!

Truskawki: skarbnica witamin i minerałów

Choć są osoby, które powinny unikać jedzenia truskawek lub też powinny spożywać je z ostrożnością, to nie da się ukryć, że owoce te są niezwykle wartościowe. Zawierają mikroskładniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, m.in.:

  • witaminę C
  • potas
  • fosfor
  • magnez
  • wapń
  • żelazo
  • kwas foliowy
  • błonnik.

Truskawki: wartości odżywcze

100 gram truskawek zawiera (szklanka to średnio 150 gram):

  • 32 kcal
  • 0,67 gram białka
  • 7,68 gram węglowodanów
  • 0,3 gram tłuszczów
  • ok. 2 g błonnika

Jak widać, truskawki są owocami niskokalorycznymi i są idealne dla osób na dietach odchudzających. Także indeks glikemiczny (IG) truskawek jest niski i wynosi 40.

Truskawki: na co pomagają?

Jako że truskawki zawierają wiele cennych składników odżywczych, to ich regularne spożywanie może przynosić realne benefity zdrowotne. Truskawki:

  • chronią serce, obniżają ciśnienie krwi i zmniejszają ryzyko nadciśnienia tętniczego i udaru mózgu
  • regulują poziom cukru we krwi
  • wspomagają odporność
  • zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów
  • wspomagają poprawę stanu skóry i włosów
  • pomagają w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego
  • zmniejszają stany zapalne u osób cierpiących na chorobę zwyrodnieniową stawów.

Jeśli jednak zaliczasz się do grona osób wymienionych w naszej galerii zdjęć, to unikaj truskawek lub przed ich spożyciem skonsultuj się z lekarzem i/lub dietetykiem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Kto nie powinien jeść truskawek? Osoby z tymi chorobami powinny trzymać się od nich z daleka - Kurier Poranny

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna