Kulinarny mistrz, znany m.in. z gotowania na ekranie w „Pytaniu na śniadanie”, przekonywał dwudziestu przyszłych kucharzy z Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Technicznych nr 4 m.in., że tradycyjny schabowy z wielką ilością panierki z bułki tartej odchodzi do lamusa.
- Chcę pokazać, że można gotować smacznie, zdrowo, ale także w sposób często niekonwencjonalny - wyjaśniał Budynek. - Na stole króluje dziś wieprzowina. W wielu kręgach mówi się, że jest niezdrowa, ale statystycznie każdy z nas zjada jej od 36 do 39 kg rocznie.
Zobacz też Para z Białegostoku w programie Postaw na milion. Pieniędzy na ślub nie wygrali, ale mają siebie
Znakomity szef kuchni pokazał młodzieży m.in., jak zastąpić tradycyjny proces marynowania mięsa na marynowanie pod ciśnieniem.
- Tworząc marynatę wlewamy do syfonu, choćby takiego jak do bitej śmietany, olej i przyprawy. Do tego mięso. Jeden strzał z naboju z podtlenku azotu i mięso pod ciśnieniem wręcz przeszywane jest marynatą. Po 30 minutach można smażyć, piec - wyjaśniał i pokazywał Budynek.
Kuchnia molekularna, innowacyjna jest w ocenie organizatorów szkolenia, ciekawsza i łatwiej przyswajalna dla uczniów.
- Jak się chce, to kotlet mielony zlepi się choćby tylko z wodą, zamiast bułki - podsumował Budynek.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?