Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kucharz Marcin Budynek szkolił przyszłych kucharzy z ZSOiT w Łomży (zdjęcia)

Bartosz J. Klepacki
Marcin Budynek pokazywał uczniom, jak nafaszerować mięso podtlenkiem azotu.
Marcin Budynek pokazywał uczniom, jak nafaszerować mięso podtlenkiem azotu. UM Łomża
Marcin Budynek, gwiazda telewizji śniadaniowej, zachwycał w środę uczniów innowacyjną kuchnią z wykorzystaniem m.in. podtlenku azotu.

Kulinarny mistrz, znany m.in. z gotowania na ekranie w „Pytaniu na śniadanie”, przekonywał dwudziestu przyszłych kucharzy z Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Technicznych nr 4 m.in., że tradycyjny schabowy z wielką ilością panierki z bułki tartej odchodzi do lamusa.

- Chcę pokazać, że można gotować smacznie, zdrowo, ale także w sposób często niekonwencjonalny - wyjaśniał Budynek. - Na stole króluje dziś wieprzowina. W wielu kręgach mówi się, że jest niezdrowa, ale statystycznie każdy z nas zjada jej od 36 do 39 kg rocznie.

Zobacz też Para z Białegostoku w programie Postaw na milion. Pieniędzy na ślub nie wygrali, ale mają siebie

Znakomity szef kuchni pokazał młodzieży m.in., jak zastąpić tradycyjny proces marynowania mięsa na marynowanie pod ciśnieniem.

- Tworząc marynatę wlewamy do syfonu, choćby takiego jak do bitej śmietany, olej i przyprawy. Do tego mięso. Jeden strzał z naboju z podtlenku azotu i mięso pod ciśnieniem wręcz przeszywane jest marynatą. Po 30 minutach można smażyć, piec - wyjaśniał i pokazywał Budynek.

Kuchnia molekularna, innowacyjna jest w ocenie organizatorów szkolenia, ciekawsza i łatwiej przyswajalna dla uczniów.

- Jak się chce, to kotlet mielony zlepi się choćby tylko z wodą, zamiast bułki - podsumował Budynek.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna