Kuchenne Rewolucje w Białymstoku. Trattoria Angelino Pasta Wino zachwyciła Gessler. Według niej to najlepsza włoska restauracja w Polsce

Magda Ciasnowska
Magda Ciasnowska
Trattoria Angelino Pasta Wino zachwyciła Magdę Gessler
Trattoria Angelino Pasta Wino zachwyciła Magdę Gessler Wojciech Wojtkielewicz
Magda Gessler zrobiła kolejną rewolucje w Białymstoku. Restauratorka przekształciła Spaghetterię Cucina Italiana w Trattorię Angelino Pasta Wino. Co działo się w odcinku?

Za nami premierowy odcinek programu Kuchenne Rewolucje. Tym razem Magda Gessler odwiedziła stolicę województwa podlaskiego.

To właśnie w Białymstoku, w czasie pandemii powstała niewielka restauracje Spaghetteria Cucina Italiana. Stworzyła ją Renata Nowacka, Podlasianka, która po 18 latach pracy we Włoszech, postanowiła powrócić do kraju.

Spaghetteria Cucina Italiana w programie Kuchenne Rewolucje

W momencie, gdy klientów było zbyt mało, by miesięczne utargi pokrywały wszelkie wydatki, zgłosić lokal do Kuchennych Rewolucji postanowiła Magda, córka pani Renaty.

- Ci którzy znali nas i nasze jedzenie byli zdziwieni, że bierzemy w tym udział. A ja zgłosiłam się do programu właśnie dlatego, że miałam pewność że to jedzenie jest dobre i jakościowe - mówi Magda Roszkowska, menager lokalu.

Do programu dostać się udało, i na przełomie sierpnia i września, Magda Gessler spędziła w białostockim lokalu cztery dni.

Już przy pierwszej wizycie w restauracji pani Renaty, królową polskiej gastronomii czekało niemałe zaskoczenie. Gessler zachwyciły bowiem wszystkie próbowane przez nią potrawy. Uwagi miała jedynie do pesto, które co prawda jej smakowało, ale jej zdaniem, nie było takie, jak powinno.

- Zjadłam znakomicie i po włosku - przyznała po wyjściu z lokalu.

W czym tkwił więc problem? Zdaniem Magdy Gessler, w lokalu było zbyt wielu pracowników, a do tego lokal nie spodobał się jej wizualnie.

- Wasze jedzenie jest naprawdę wspaniale. Ale do tego Polacy musza do tego jeszcze mieć wnętrze i sposób podania - przyznała restauratorka.

Trattoria Angelino Pasta Wino

Magda Gessler zdecydowała się zmienić nazwę lokalu. Teraz to Trattoria Angelino Pasta Wino. Do nazwy nawiązuje też nowy wystrój. Wnętrze wypełniły bowiem anioły.

- To anioły miłości. Z łukami gotowymi do strzału - opowiadała Magda Gessler. - Żeby wszystko się udało, trzeba to bardzo kochać.

Co do menu, jak sama nazwa wskazuje, znajdziemy tu przede wszystkim prawdziwe włoskie makarony i wina.

Zdecydowała się wzbogacić kartę m.in. o cielęcinę czy zupę borowikową.

Finałowa kolacja się udała. Udany był również powrót Magdy Gessler do Białegostoku po dwóch tygodniach.

- Żeby w Polsce była chociaż jedna tak dobra włoska restauracja jak ta. Białystok wygrał. Renata jest geniuszem! - podkreślała restauratorka.

Zobacz:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Materiał oryginalny: Kuchenne Rewolucje w Białymstoku. Trattoria Angelino Pasta Wino zachwyciła Gessler. Według niej to najlepsza włoska restauracja w Polsce - Kurier Poranny

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna
Dodaj ogłoszenie