Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kuchnia centralna szpitala psychiatrycznego w Choroszczy prawie gotowa do użytku

OPRAC.: dd
Krzysztof Duszyński
Nowoczesne, przestronne wnętrza. Ekologiczne i energooszczędne rozwiązania techniczne. Wyremontowany budynek nr 48 na terenie Szpitala Psychiatrycznego im. dr. St. Deresza w Choroszczy czeka jeszcze tylko na wyposażenie. Miejsce już wkrótce zastąpi starą, wysłużoną kuchnię szpitalną. W środę, 1 marca wizytę w nowym obiekcie złożył Marek Malinowski, członek zarządu odpowiedzialny m.in. za wojewódzkie placówki zdrowia w Podlaskiem.

Całkowity koszt remontu i modernizacji budynku kuchni centralnej to prawie 9 mln zł. Z tego blisko 5 mln zł pochodzi z budżetu województwa, a 4 mln zł z Rządowego Funduszu Inwestycji Lokalnych. Jak podkreślał Marek Malinowski, to była bardzo potrzebna i bardzo pilna inwestycja. Przypomniał, że od wielu lat szpitalna kuchnia mieściła się w jednym z zabytkowych budynków na terenie szpitala zaadaptowanych na potrzeby placówki po XIX-wiecznej fabryce Augusta Moesa.

– Ze względu na zabytkowy charakter, remont tego miejsca byłby długotrwały i przede wszystkim bardzo kosztowny. Dlatego zdecydowaliśmy, że przystosujemy do współczesnych standardów wyłączony z użytkowania budynek nr 48, który mieści się niedaleko obecnej kuchni. Został on prawie całkowicie rozebrany i odbudowany. Także jest to miejsce zupełnie nowe, posiadające nowoczesne rozwiązania, bezpieczne i wygodne – mówił Marek Malinowski.

Dyrektor szpitala psychiatrycznego w Choroszczy Krzysztof Szeweluk zauważył, że własna kuchnia w szpitalu psychiatrycznym jest koniecznością.

– Nasi pacjenci bardzo często przyjmują leki, które wymagają odpowiedniej diety, dlatego łatwiej nam prowadzić leczenie, jeśli mamy nadzór nad przygotowywanymi posiłkami. Poza tym pobyt części naszych pacjentów w szpitalu jest długoterminowy, dlatego jakość tego żywienia tutaj jest tak ważna – podkreślał.

Na parterze budynku są m.in. przestronne hale ze stanowiskami do przygotowywania posiłków, jest siedem chłodni oddzielnych dla mięs, warzyw czy owoców. Jest też tzw. mroźnia, w której temperatura może wynosić nawet -20 stopni C. Piętro przeznaczono w całości na część administracyjną.

Oprócz pacjentów szpitala psychiatrycznego, kuchnia zamierza świadczyć usługi gastronomiczne innym podmiotom. A do mieszczącej się na parterze szpitalnej restauracji, na posiłek będzie mógł przyjść każdy.

Dyrekcja szpitala planuje całkowicie wyposażyć kuchnię do końca sierpnia br. Część sprzętów zostanie przeniesiona z obecnej kuchni, a pozostałe zostaną zakupione.

W środowym spotkaniu wzięli też udział m.in. z-ca dyrektora szpitala psychiatrycznego Bogdan Minkiewicz i dyrektor Departamentu Zdrowia w urzędzie marszałkowskim Dominik Maślach.

od 7 lat
Wideo

Uwaga na Instagram - nowe oszustwo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna