Dobre i zdrowe, bo podlaskie!
Produkty tradycyjne i regionalne są teraz w modzie. Stawiamy na zdrowy tryb życia i świadome odżywianie. Lubimy proste składy i staramy się wiedzieć co trafia na nasze talerze. Przy tym warto postawić na lokalnych producentów i np. zaprzyjaźnić się z pszczelarzem, który wykręci nam kilka litrów miodu na zimę albo odwiedzić gospodarstwo rolne, by kupić prawdziwe mleko i ser.
Dla osób bardziej zabieganych też mamy radę. W sklepach można kupić coraz więcej lokalnych specjałów. Warto znać nazwy podlaskich firm i dowiedzieć się, gdzie sprzedają swoje wyroby.
TOP 20 miejsc, które warto odwiedzić w weekend w Podlaskiem....
Najlepsi producenci są docenieni!
Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego stworzył Podlaski Szlak Kulinarny, prowadzący smakoszy do skarbów kuchni regionalnych.
Dzieł sztuki gastronomicznej, które są dziedzictwem kulinarnym tego regionu i wytwarzane są od dziesiątków lat według przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur. Nasze produkty są laureatami wielu renomowanych konkursów kulinarnych, znajdują się na unijnych i krajowych listach produktów tradycyjnych. Nie znajdziecie tu Państwo produkcji wielkotowarowej – nasi członkowie to właściciele rodzinnych, niewielkich gospodarstw i firm kultywujących rodzinne tradycje - czytamy na stronie Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego.
Wybrane perełki kulinarne znajdziecie w naszej galerii zdjęć. Smaczego!
Zobacz też: Mały przewodnik po Podlasiu
Kolejne 10 pomysłów na spędzenie weekendu w Podlaskiem. Wyb...
Najmocniejsze paszporty 2020r. Polski na 14. miejscu