Kwasy Omega-3 stanowią ważny element budulcowy ludzkiego organizmu. Naukowcy wciąż odkrywają nowe, korzystne efekty wpływania tych substancji na kondycję naszych narządów wewnętrznych. Co ważne, Omega3 nie jesteśmy w stanie wytworzyć sami i dlatego warto jeść pokarmy w nie bogate. Są to przede wszystkim ryby. Ale nie tylko. Kwasy Omega-3 zawierają także produkty roślinne. Zwłaszcza oleje, np. lniany. Oraz orzechy.
- Co ważne, oleje, aby zachować ich prozdrowotne właściwości, należy spożywać na surowo, np. jako dodatek do sałatek czy surówek - podkreśla dr n. med. Marian Futyma, kardiolog.
W przypadku owoców morza najlepszym źródłem cennych kwasów tłuszczowych są tłuste gatunki ryb. Ideałem byłoby jeść je trzy razy w tygodniu.
Jednak jak podaje strona www.testuj-omega.pl Polakom pod tym względem daleko do ideału. Jemy aż 50 proc. mniej ryb niż przeciętny obywatel UE! Jeżeli więc w naszej diecie brakuje ryb, unikamy olejów, warto rozważyć sięgnięcie po suplementy diety. W wyborze odpowiedniego preparatu może pomóc lekarz.
Warto zasięgnąć rady, bo udowodniono, że kwasy tłuszczowe Omega-3 mają niebagatelny wpływ m.in. na serce i układ krwionośny.
- Wpływają korzystnie na gospodarkę lipidową organizmu. Mówiąc najprościej, kwasy Omega-3 zwiększają ilość "dobrego" cholesterolu we krwi i jednocześnie pomagają w usuwaniu "złego" - dodaje doktor Futyma.
A prawidłowy poziom cholesterolu to mniejsze ryzyko wystąpienia zawału serca, udaru oraz arytmii. Na dobroczynnym wpływie na serce nie kończą się jednak pozytywne właściwości kwasów Omega-3. Wiele badań wykazało, że wpływają one także pozytywnie na nasze możliwości poznawcze, pamięć oraz zdolność myślenia i wyciągania wniosków. Zdrowe kwasy tłuszczowe są szczególnie korzystne dla dzieci, gdyż rozwijają ich zdolności do uczenia się.
Norwegowie dowiedli, że dzieci matek zażywających Omega-3 w czasie ciąży miały wyższe wyniki w testach inteligencji w wieku czterech lat. Z kolei badanie uniwersytetu w Oxfordzie udowodniło, że istnieje jednoznaczny związek między poziomem kwasów Omega-3 w mózgu a umiejętnością czytania wśród dzieci.
Co więcej, kolejne studia pokazują, że tzw. dobre tłuszcze mogą wywrzeć pozytywny wpływ na ludzi niespokojnych i skłonnych do depresji. Mogą pomóc także w utrzymaniu stabilności psychicznej u osób zdrowych.
- W jednym z badań naukowych wzięło udział 18 tys. pacjentów z nadciśnieniem i nieprawidłowym poziomem cholesterolu. Okazało się, że w grupie osób, które codziennie spożywały produkty bogate w kwasy Omega3, nastąpiła znacząca redukcja cholesterolu. Efekt? Śmiertelność zmniejszyła się w porównaniu do grupy kontrolnej, która nie spożywała Omega-3. Wyniki badania opublikowano na łamach prestiżowego czasopisma medycznego "Lancet".
- Niedawne badanie we Włoszech wśród 11 tys. pacjentów, którzy przeszli drugi atak serca, wykazało, że liczba zgonów była o 30 proc. niższa wśród tych, którzy otrzymywali codzienną suplementację kwasów Omega-3.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?