Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kwasy tłuszczowe dobre na pamięć i zdolność uczenia się

(now)
Lekarze wciąż ostrzegają, że konserwanty zawarte w żywności niekorzystnie wpływają na zdrowie dzieci
Lekarze wciąż ostrzegają, że konserwanty zawarte w żywności niekorzystnie wpływają na zdrowie dzieci
Rodzice muszą pamiętać, że podstawą żywienia powinny być produkty naturalne. A dieta dziecka powinna być odpowiednio urozmaicona.

W szczególności powinna zawierać pełnowartościowe produkty, do których należy mleko i jego przetwory (sery, masło, śmietana), jaja, chude mięso i wędliny (np. szynka), a poza tym warzywa i owoce.

Bardzo ważne tłuszcze

Dietetycy zalecają też ograniczenie spożycia czerwonego mięsa na rzecz drobiu i wędlin o niskiej zawartości tłuszczu.

Dla młodego umysłu jednak najważniejsze są te produkty, które zawierają Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe omega 3, 6 i 9.

Dlatego bardzo duży wpływ na zdrowie i kondycję naszej pociechy ma obecność w jadłospisie ryb, szczególnie tych tłustych (makrela, łosoś, śledź, halibut). Są to niezastąpione źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych dla prawidłowego rozwoju dzieci. Niestety sam organizm nie potrafi ich wyprodukować.

Nie tylko na depresję

Specjaliści ostrzegają, że niedobór kwasów omega w organizmie może prowadzić do zaburzeń, przede wszystkim intelektualnych. W Japonii stosuje się je w leczeniu depresji. A wiadomo, że na depresję cierpi wiele polskich dzieci.

Do uzupełniania diety dziecka o kwasy omega-3, 6 i 9 namawiają również szwedzcy eksperci. Jan G. Bruhn, doktor farmacji, profesor na Uniwersytecie w Kalmarze, dowodzi, że włączenie do diety dzieci wysokich dawek kwasów omega-3 zmniejsza trudności w uczeniu się i koncentracji.

Także amerykańskie badania Harvard School of Public Health wykazały, że uczniowie, których dietę wzbogacano suplementami kwasów omega-3, w ciągu trzech miesięcy osiągnęły tak duży postęp w nauce, jak ich rówieśnicy w ciągu trzech lat. Uczniom poprawiła się pamięć i koncentracja.

- U dzieci, np. z wywołanym genetycznie podwyższonym stężeniem cholesterolu w osoczu krwi czy podatnych na choroby układu krążenia, kwasy omega-3, podane we wczesnych stadiach miażdżycy, hamują proces miażdżycowy i łagodzą stany zapalne - uważa prof. dr hab. med. Marek Naruszewicz, prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Miażdżycą.

Badania norweskie wykazały natomiast, że uzupełnianie diety dzieci kwasami omega-3 zmniejsza zachorowalność na cukrzycę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna