Latem pamiętaj o tym, by zawsze mieć pod ręką butelkę wody. Może być gazowana, ponieważ delikatnie pobudza proces trawienia.
Każdego dnia wypijaj przynajmniej 1,5 litra wody. Unikaj jednak wód smakowych, ponieważ są to zwyczajne napoje, w dodatku o dużej zawartości cukru. Nie wierz reklamie, w której próbują przekonywać, że woda o smaku truskawek czy jabłek jest produktem dietetycznym!
Latem nie ma co tracić czasu na gotowanie pracochłonnych obiadów. Lekka zupa w upalny dzień z powodzeniem wystarczy by zaspokoić apetyt i dostarczyć nam niezbędnych składników odżywczych.
Oto nasze propozycje, na przykład na letnie wieczorne grill-party:
Przystawka
Sałatka hawajska
Czas przygotowania: 20 min (danie dla 4 osób)
Składniki: 1 sałata kolorowa, 1 sałata lodowa, 2 piersi z kurczaka, 200 ml jogurtu naturalnego, 1/2 mango, 1 pomarańcza, 2 kiwi, 1 papaja, 1 owoc szarona, 2 ząbki czosnku, 1/2 pęczka świeżej mięty pieprzowej, sól, pieprz, Przyprawa do kurczaka Kamis, 2 saszetki Herbaty (np. Irving Tea Cocktails Owoce Tropikalne z nutą Mięty)
W 150 ml gorącej wody zaparzyć herbatę. Ostudzić, połączyć z jogurtem, miętą i posiekanym czosnkiem. Tak powstały sos lekko schłodzić. Piersi kurczaka posypać Przyprawą i upiec na grillu.
Owoce należy pokroić w kostkę. Sałatę najlepiej porwać na małe kawałki, dodać kurczaka pokrojonego w kostkę, owoce. Teraz wystarczy całość połączyć z sosem.
Danie główne
Fileciki z indyka zapiekane w herbacianym mascarpone
Czas przygotowania: 15 min. (danie dla 4 osób)
Składniki: 600 g piersi z indyka, 250 g serka mascarpone, 1/2 cebuli, 1 ząbek czosnku, olej, sól, pieprz kolorowy Kamis, 1 łyżeczka herbaty (np. czarnej liściastej Irving Daily Superior).
Pierś indyka pokroić na fileciki, przyprawić solą i pieprzem, obsmażyć na oleju. Mascarpone wymieszać z herbatą, cebulą pokrojoną w kostkę, posiekanym czosnkiem. Na indyka ułożyć ser, zapiekać na złoty kolor w piekarniku 10 min. w temp 180 st.C.
Deser
Bomba herbaciana
Czas przygotowania: 5 min + mrożenie. (danie dla 4 osób)
Składniki: 50 g cukru, torebka cukru waniliowego 2 żółtka, 400 ml śmietany kremówki, 10 biszkoptów, koniak lub brandy, 3 saszetki - piramidki herbaty czarnej Irving Oriental Gardens z płatkami róży i bławatka
Herbatę zaparzyć w 250 ml wrzątku. Cukier, cukier waniliowy i żółtka utrzeć na masę, dodać schłodzoną herbatę. Śmietanę ubić na sztywno, połowę zmieszać z masą herbaciano - jajeczną. Biszkopty skropić koniakiem i wyłożyć nimi formę do lodów. Krem przełożyć do formy i wstawić do zamrażalnika. Wyjąć z formy i podawać ze ubitą śmietaną.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Polski samolot musiał nagle lądować na Islandii. Nerwowa sytuacja na pokładzie
- Gwiazdy „Pulp Fiction” na 30. rocznicy premiery filmu. Niektórych zabrakło
- Kokosanka pingwinem roku. Ptak z gdańskiego zoo bije rekordy popularności
- Sto dni do rozpoczęcia Igrzysk Olimpijskich w Paryżu. Co mówią mieszkańcy Paryża?