Zespół Szkół w Dąbrowie Białostockiej oraz litewskie Gimnazjum z Kalwarii po raz kolejny realizują wspólny projekt. Obie placówki oświatowe nawiązały ze sobą współpracę prawie 10 lat temu, kiedy ich dyrektorzy podpisali porozumienie partnerskie. Tym razem dąbrowska i kalwaryjska młodzież działa w projekcie "Babcine przysmaki dwóch kultur".
Unia dała kasę
- Kilka lat temu w naszej szkole realizowaliśmy projekt "Babcine przepisy na młodość". Wtedy licealiści mieli za zadanie m.in. zebrać kulinarne przepisy na potrawy, jakie królowały w kuchniach naszych babć - powiedział nam Jarosław Budnik, dyrektor Zespołu Szkół w Dąbrowie Białostockiej. - "Babcine przysmaki dwóch kultur" są kontynuacją tamtego zadania.
Dokumentację projektową opracowała miejscowa Fundacja GAMA. Pieniądze na realizację zadań udało się pozyskać z kasy unijnej, a mianowicie z Polsko-Litewskiego Funduszu Wymiany Młodzieży. W sumie dofinansowanie wyniosło 14 tys. zł.
Projekt ruszył w czerwcu i potrwa do października br. Do tej pory młodzież polska i litewska zebrała sporo przepisów na potrawy ze swoich kuchni. Większość z nich została sprawdzona podczas ubiegłotygodniowego pobytu Litwinów w dąbrowskim liceum.
Bliny, cepeliny i flaczki
Litwini poznali przepisy na rarytasy rodem z podlaskiej kuchni w Dniu Polskim.
- Uczyliśmy ich, jak zrobić bigos, gołąbki i inne smakołyki. Gimnazjaliści wykazali się nie lada talentami kulinarnymi - przyznali dąbrowscy licealiści.
Przygotowane wspólnie potrawy zaserwowano podczas uroczystego podwieczorku.
Potem przyszedł czas na Dzień Litewski.
- Nasz kuchnia to mnóstwo potraw z ziemniakami i mąką. Litewskie bliny, cepeliny, pyzy to dania, którym nikt się nie oprze - podkreślił Edmundas Rekus, nauczyciel z kalwaryjskiej szkoły.
Litwini wyjaśnili swoim kolegom z Dąbrowy, jak zrobić popisowe potrawy ich kuchni. Pod czujnym okiem gimnazjalistów, dąbrowscy licealiści przygotowali również tort miodowy z dodatkiem ziela angielskiego.
- Zawsze, kiedy jestem w Polsce, objadam się flaczkami. U nas nie ma takiej potrawy. A szkoda, bo flaczki z pewnością znalazłyby na Litwie mnóstwo amatorów - stwierdził Edmundas Rekus.
Po Dniu Polskim i Litewskim zorganizowano Dzień Dwóch Kultur. To była prawdziwa uczta kulinarna.
Spotkanie w Dąbrowie było też okazją do opracowania książki kucharskiej z przepisami kuchni polskiej i litewskiej.
- W wydawnictwie zamieścimy po 25 przepisów każdej z tych kuchni. Mam nadzieję, że z książki chętnie skorzysta każda gospodyni - dodał dyrektor Jarosław Budnik.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?