Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Litwini i Polacy wspólnie napiszą książkę kucharską

Dorota Biziuk
Te potrawy przygotowali uczniowie podczas Dnia Litewskiego. Po wspólnej pracy przyszedł czas na zasłużoną ucztę.
Te potrawy przygotowali uczniowie podczas Dnia Litewskiego. Po wspólnej pracy przyszedł czas na zasłużoną ucztę. D. Biziuk
Jakie składniki są potrzebne do przyrządzenia blin żmudzkich, czego nie może zabraknąć w chłodniku litewskim i jaki rarytas kryje się pod nazwą medaus tortas. Odpowiedzi na te pytania poznali dąbrowscy licealiści.

Zespół Szkół w Dąbrowie Białostockiej oraz litewskie Gimnazjum z Kalwarii po raz kolejny realizują wspólny projekt. Obie placówki oświatowe nawiązały ze sobą współpracę prawie 10 lat temu, kiedy ich dyrektorzy podpisali porozumienie partnerskie. Tym razem dąbrowska i kalwaryjska młodzież działa w projekcie "Babcine przysmaki dwóch kultur".

Unia dała kasę

- Kilka lat temu w naszej szkole realizowaliśmy projekt "Babcine przepisy na młodość". Wtedy licealiści mieli za zadanie m.in. zebrać kulinarne przepisy na potrawy, jakie królowały w kuchniach naszych babć - powiedział nam Jarosław Budnik, dyrektor Zespołu Szkół w Dąbrowie Białostockiej. - "Babcine przysmaki dwóch kultur" są kontynuacją tamtego zadania.

Dokumentację projektową opracowała miejscowa Fundacja GAMA. Pieniądze na realizację zadań udało się pozyskać z kasy unijnej, a mianowicie z Polsko-Litewskiego Funduszu Wymiany Młodzieży. W sumie dofinansowanie wyniosło 14 tys. zł.
Projekt ruszył w czerwcu i potrwa do października br. Do tej pory młodzież polska i litewska zebrała sporo przepisów na potrawy ze swoich kuchni. Większość z nich została sprawdzona podczas ubiegłotygodniowego pobytu Litwinów w dąbrowskim liceum.

Bliny, cepeliny i flaczki

Litwini poznali przepisy na rarytasy rodem z podlaskiej kuchni w Dniu Polskim.
- Uczyliśmy ich, jak zrobić bigos, gołąbki i inne smakołyki. Gimnazjaliści wykazali się nie lada talentami kulinarnymi - przyznali dąbrowscy licealiści.
Przygotowane wspólnie potrawy zaserwowano podczas uroczystego podwieczorku.
Potem przyszedł czas na Dzień Litewski.

- Nasz kuchnia to mnóstwo potraw z ziemniakami i mąką. Litewskie bliny, cepeliny, pyzy to dania, którym nikt się nie oprze - podkreślił Edmundas Rekus, nauczyciel z kalwaryjskiej szkoły.

Litwini wyjaśnili swoim kolegom z Dąbrowy, jak zrobić popisowe potrawy ich kuchni. Pod czujnym okiem gimnazjalistów, dąbrowscy licealiści przygotowali również tort miodowy z dodatkiem ziela angielskiego.
- Zawsze, kiedy jestem w Polsce, objadam się flaczkami. U nas nie ma takiej potrawy. A szkoda, bo flaczki z pewnością znalazłyby na Litwie mnóstwo amatorów - stwierdził Edmundas Rekus.

Po Dniu Polskim i Litewskim zorganizowano Dzień Dwóch Kultur. To była prawdziwa uczta kulinarna.

Spotkanie w Dąbrowie było też okazją do opracowania książki kucharskiej z przepisami kuchni polskiej i litewskiej.
- W wydawnictwie zamieścimy po 25 przepisów każdej z tych kuchni. Mam nadzieję, że z książki chętnie skorzysta każda gospodyni - dodał dyrektor Jarosław Budnik.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna